Алкохолният бос Миню Стайков остава в ареста

Прокуратурата твърди, че имал втора нелегална фабрика за цигари

Сн. БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, братът на жена му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат.

Според съдията Пламен Евгениев, има опасност тримата да извършат нови престъпления, да повлияят на показанията на свидетели по делото или да заличат следи на извършени престъпления, например банкови транзакции.

Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Миню Стайков има обвинение и за укриване на данъци за над 1 млн. лева. Те бяха задържани при полицейска акция, започнала преди повече от месец с разкриването на нелегална фабрика за цигари в Карнобат. Според прокуратурата тя е била в имот на Иван Димитров и реално е била собственост на Стайков, в чиито фирми са изпирани парите от нелегалното производство.

За участие в същата тази група се издирва и синът на Миню Стайков - Стайко Стайков.

Според съдията по делото може да се направи обосновано предположение за участието на Миню Стайков в престъпната група. Имало и доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления, чрез създаването на множество фирми, регистрирани на свързани лица и контролирани от Стайков.

За Хазърбасанов можело да се предположи, че също участва в групата като управител на някои от тези дружества.

За собственика на имота, в който е била фабриката в Карнобат – Иван Димитров, също имало доказателства за участие в групата, но не и за данъчни престъпления.

По време на заседанието по разглеждане на мерките за неотклонение от прокуратурата съобщиха, че има съмнения, че Миню и Стайко Стайкови са свързани с друга разбита наскоро нелегална фабрика за цигари в Ихтиман.Като аргумент за постоянното задържане на Стайков беше изтъкнато това, че той има четири присъди от преди години.

Според адвоката на Миню Стайков - Лъчезар Таков, няма доказателства клиентът му да е свързан с фабрика за нелегално производство на цигари. Присъдите му пък били по време на социалистическия режим, той бил реабилитиран, а досието му – чисто.

Стайков, Хазърбасанов и Димитров могат да обжалват решението за постоянното им задържане в 3-дневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?