На фона на напрежението в Крим

Американски, български и румънски военни кораби на маневри в Черно море

Американски ескадрен миноносец ще бъде три дни на пристанище Варна

Американският ескадрен миноносец "Тракстън"

Военноморските сили на България, Румъния и САЩ ще проведат учение в Черно море във вторник. Заради маневрите в Черно море пристигна американският ескадрен миноносец "Тракстън", като и трите страни отричат каквато и да е връзка с напрежението в Украйна.

 

Според българското военно министерство учението ще се проведе югоизточно от град Констанца, извън териториалните води на Румъния.

 

"Това е учение от типа на тези, които се организират при визитите на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на България, при изявено желание от двете страни", съобщиха от пресцентъра на военното министерство в понеделник.

 

В същото време от ведомството посочват, че епизодите са планирани през 2013 година, част са от съвместната подготовка на военноморските сили на трите държави и нямат общо с напрежението в Крим, където е разположена и базата на руския черноморски флот.

 

България ще участва в учението с фрегатата "Дръзки", а Румъния с три кораба.

 

Американският боен кораб Тракстън (USS Truxtun) с 300 членове екипаж, както и румънски и български военни на борда, пристигна в петък в Констанца. Корабът ще е в пристанище Варна от 12 до 14 март.

 

Според София целта на учението е да се "повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море".

 

В рамките на маневрите ще има комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка. Епизодът по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер ще се ръководи от командира на българската фрегата.

 

На 6 март при преминаването на кораба през Босфора над зоната прелетя руски разузнавателенсамолет, а Турция изпрати изтребители след него, съобщи румънският вестник "Евениментул зилей".

 

Изданието твърди, като цитира местни източници, че във военната болница в Констанца е имало голяма суетня. Редица американски военни посетили болничното заведение, за да проверят условията за хоспитализиране.

 

"Тракстън" е част от ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш", която в момента изпълнява оперативни задачи в зоната на действие на Шести американски флот, покриваща Европа и Африка.

 

Щабът на Шести флот е в Неапол, Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от България