Американските ТЕЦ няма да отстъпят от цените си

Всички врати по дългосрочните договори са отворени, без промяната на тарифите

Американските ТЕЦ няма да отстъпят от цените си

Двете т. нар.американски въглищни електроцентрали "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" държат отворени всички врати по дългосрочните си договори за изкупуване на тока им от НЕК, но при запазване на сегашните цени на електроенергията им. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Ей И Ес България" Иван Цанков пред журналисти в сряда след участието си във форум, посветен на чистата енергия.
 
Американските централи нямат намерение да променят цената, на която продават тока си, заяви Цанков.

Тарифата им е преференциална за 15 години и в този период НЕК се е задължила с договори да купува тока, за да се изплатят инвестициите на двете американски компании за построяването на напълно нова и отговаряща на съвременните екоизисквания централа на мястото на старата държавна ТЕЦ "Марица Изток 1" и в модернизацията и екологизацията на ТЕЦ "Марица Изток 3", в която НЕК има дял от 27 на сто.

Правителството на ГЕРБ обаче иска да развали контрактите и да изкара двете мощности на свободния пазар като ги компенсира за неполучената възвръщаемост на инвестициите им заради предсрочното прекратяване на договорите. Договорите на двете централи са силно атакувани и от работодателските организации, според които те са до голяма степен виновни за високите цени на тока у нас, които всъщност по данни на Евростат за сред най-ниските в Европа.

Цанков обясни, че договорите на двете централи могат да се променят, за да могат те да преминат към напълно либерализиран пазар, но при напълно запазване на интересите на инвеститорите. "Това означава, че този баланс между риск и възнаграждение трябва да се запази", посочи той. По думите му, двете централи са готови да продават ток на свободния пазар, но само при наличието на механизъм, който да компенсира централите - т.е. при запазване на настоящите икономически параметри на договорите.

Според шефа на "Ей И Ес България" прекратяването или промяната на договорите срещу компенсация е само един от вариантите. Друга възможност е тяхното запазване във вида, в който съществуват в момента. Според нас няма никакви елементи на държавна помощ, договорите са необходими, абсолютно критични за инфраструктурата в България, така че друг изход от ситуацията е тяхното запазване в момента такива, каквито са, посочи Иван Цанков.

По думите му всички врати за тези договори са отворени, но каквото и да се случи с тях, това не би трябвало да доведе до никаква промяна в цената на електроенергията, на която централите продават произведения от тях ток.

Цанков допълни, че по-рано през деня представители на двете американски централи са се срещнала с националния омбудсман Мая Манолова, на която са обяснили какви инвестиции са направили и в какво състояние са договорите им.

Част от направените от "Ей И Ес България" над 1.5 млрд. евро инвестиции са се изплатили от от 2011 г. досега, но до 2026 г. остават още 8 години, през които трябва да бъде изплатено изцяло вложението, каза още представителят на компанията.

Запитана за хода на преговорите за разваляне на договорите с двете компании, енергийната министърка Теменужка Петкова изрази увереност, че при конструктивни преговори с представители на двете централи ще стигне до най-добро решение за двете страни. По думите ѝ проблемът с дългосрочните договори трябва да се реши заради предстоящата пълна либерализация на енергийния пазар и опасността те са се приемат за нерегламентирата държавна помощ от Брюксел и да започне наказателна процедура срещу България.

ЕК обаче засега не е излизала с такова становище и неофициално се твърди, че Еврокомисията предпочита България да реши по най-бързия начин проблемите си с дългосрочните договори на национално ниво.

По време на форума, посветен на чистата енергия и индустриалната конкурентоспособност, Петкова увери присъстващия бизнес, че правителството на ГЕРБ ще работи за прехода към по-чистата енергия, запазвайки конкурентността на българските фирми.

Европейският законодателен пакет "Чиста енергия за всички европейци“, по който в рамките на българското председателство трябва да се проведат тристранни разговори със страните членки, обхваща мерки, свързани с енергийната ефективност, енергия от възобновяеми енергийни източници, модела на електроенергийния пазар и регламента за управление. Целта на Петкова е да се доведат до край всички досиета по пакета.

Всяко решение, свързано с прехода към чиста енергия, трябва да взимаме заедно, на база на сериозен анализ, посочи енергийният министър по време на форума.

"Инвестициите в зелена енергия, в енергийна ефективност смело можем да кажем, че ще доведат до това да бъдат намалени и редуцирани разходите на големите индустриални потребители. Това е сериозна възможност да бъдат създадени работни места, да диверсифицираме източниците на енергийни ресурси“, заяви тя.

Форумът е организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) със съдействието на Министерството на енергетиката като част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?