Анализатори: Червени гласове бяха дадени за софийския кмет

Политическите сили в нощта на изборите губят между 10 и 12 процента от хората, които биха гласували за тях. Ако политиците кажат къде виждат грешките си, може би, на следващите избори хората биха гласували дори безплатно. Това заяви политологът Иван Кръстев след края на изборния ден. Според социолога Андрей Райчев резултатът за десните означава по-скоро край на караниците между тях, отколкото потвърждение за успешността на модела за обединение на десницата. А проф. Петър-Емил Митев заяви, че в София червени гласове са били дадени за настоящия кмет, но второто място на Заимов говори за обединение на десницата.

Иван Кръстев заподозря в поведението на политическите сили неуважение към избирателите в страната. Това може много лесно да се види, дори по начина, по който протичат дискусиите след обявяването на данни за резултатите. Забелязвате ли, че нито една политическа сила не каза нищо критично за себе си, попита той.

Големият проблем е, че всички искат да коментират другите и никой не иска да коментира своите резултати. Част от анализа защо така са се получили нещата в София, направен от Бриго Аспарухов, е много интересен, но все пак трябваше да каже нещо за себе си, за силата на кандидатурата си, която, може би, с нещо е допринесла да са такива резултатите на социалистическата партия, смята анализаторът. Оценката на политолога е, че в София БСП е претърпяла тежко поражение като кандидат и като листа. Политическата сила, която се яви на балотаж срещу Борисов преди две години, сега е трета, припомни той.

„Кажете ми как НДСВ е спечелила нещо на тези избори? Нали все пак има някакви очевидности. Казаха, че подкрепят различни кандидати, които са били успешни. Кажете ми как ще мотивирате хората, извън пари и натиск, да участват в едни следващи избори, когато политическите сили не искат  да бъдат честни с гласоподавателите си”, попита той.

Според Андрей Райчев БСП е получила потвърждение, че „почти дясната” ѝ политика е приемлива за избирателите, а успехът на Бойко Борисов е опровергал прогнозите, че ще се провали през двегодишното си управление.

Петър-Емил Митев не видя в победата на Бойко Борисов индикатор за коренно изменение в политическата ситуация. По-важният факт е, че ГЕРБ става първа сила в Столичния общински съвет, и то с абсолютно мнозинство. „Борисов ще има пълна подкрепа, но това е нож с две остриета – отговорността му става двойна, защото няма да може да изтъква, че някой му е пречил”, посочи ученият.

Споделяне

Още по темата

Още от България