Заимов: Винаги ще съм в опозиция на Борисов, ГЕРБ няма бъдеще

Заимов: Винаги ще съм в опозиция на Борисов, ГЕРБ няма бъдеще

Десният кандидат Мартин Заимов, който е втори след кандидата на ГЕРБ, но засега се разминава с балотажа, прие като много добър постигнатия в изборната надпревара резултат, предвид отношението на българите към политическата класа. Само около 30% да решават съдбата на София, посочи кандидатът на ДСБ и СДС. Той смята, че зад него са застанали наистина демократично настроените хора в София и ще изпълнява обещанията си не като кмет, а като част от Общинския съвет в София.

Излязох с реални, честни и искрени обещания и ще ги изпълня следващия път, когато спечеля властта, каза Заимов.  

“Най- много след 18 месеца пак ще се срещнем”, прогнозира той като уточни, че това е срокът за следващите парламентарни избори. Бойко Борисов има характеристиката да дезертира и на парламентарните избори ще абдикира като кмет на София. Борисов не е човек, който решава проблеми, а участва в създаването на една мъглива среда, смята десният кандидат.

Заимов каза още, че не предвижда сериозно бъдеще на партия ГЕРБ, във всички случаи не по-сериозно от това на НДСВ.

Винаги ще бъда опозиция на Бойко Борисов, заяви той.

“Независимо от относително добрите резултати на ГЕРБ, личното ми мнение е, че тази партия няма бъдеще. Достатъчно е човек да погледне историята - партии с диктаторски уклон нямат бъдеще”, каза Мартин Заимов.

"Мартин Заимов и Бойко Борисов ще работят добре за софиянци – винаги ще подам ръка за разумните работещи предложения за града. Но политически да работя за Борисов – никога”, заяви кандидатът на ДСБ и СДС.

Мартин Заимов каза още, че ще бъде винаги в опозиция и на БСП, но тази партия, според него, има бъдеще. Той смята, че изборният резултат на червения кандидат-кмет Бриго Аспарухов е показал, че той е обида за избирателите. За десните хора издигането на човек като него беше цинизъм, допълни Заимов.

Още утре или най-късно във вторник той ще предложи на всички политически сили в Общинския съвет да приемат харта за управление на София, в която да залегнат предложения за решаване на най-наболелите проблеми на града - с отпадъците, придвижването в София и социални проблеми, сред които са липсата на детски градини.

Заимов даде пресконференция в импровизирано изборно студио на шатра извън НДК, където могат да дойдат симпатизанти и граждани. Той каза, че години наред НДК се е оформил като казионно пространство на властта, където хората нямат достъп – изискват се пропуски, акредитации и т.н.

Консолидираното дясно успя да бъде достойно като за един кандидат като Мартин Заимов, коментира лидерът на СДС Пламен Юруков пред БНР.

Може да се каже, че обединението на десницата откри за политиката един много интересен човек, който ще има голямо политическо бъдеще, допълни той.

ГЕРБ не е убедителна алтернатива на управляващите, заяви в нощта на местните избори лидерът на ДСБ Иван Костов, който възприе постигнатите във вота резултати като успех. Според Демократи за силна България  десницата е успяла да отрази тежките удари от последните избори и е започнала да възстановява позицията си. Традиционната десница запазва позициите си от 2003 г., а някъде подобрява резултатите си.

Костов даде за пример факта, че в София БСП никога не е била на трето място и напомни, че кризата в десницата е тръгнала от София. ДСБ призоваха всичките си симпатизанти да гласуват за представителите на обединените десни политически сили  по градове.

Според Костов, Заимов не е  успял да победи Борисов защото е започнал да  говори като  политик едва в края на кампанията си. ДСБ-лидерът отбеляза, че техният кандидат е дишал във врата на сегашния софийски кмет поне една година, е щял да победи.

ДСБ са категорични, че следващият столичен кмет ще се казва Мартин Заимов, след заявката на самия банкер по-рано вечерта да участва в следващи избори, които по всяка вероятност ще са предсрочни, заради оттеглянето на Бойко Борисов.

Заради купуването на гласове, това са най-болните избори, каза Костов. Той допълни, че водената от него партия ще поиска да се направи парламентарна анкетна комисия която да анализира купуването на гласове и бъдещ законодателства за пресичането на тези опити.

От пръв поглед се виждало, че когато ДСБ и СДС се явяват заедно на избори, стоят по-добре, обясни Костов. Той допълни, ме в ДСБ не искат да слагат розови очила, но не могат и да гледат мрачно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?