Пред урните в очакване на евромилиардите

Пред урните в очакване на евромилиардите

Българите застават пред урните в неделя, за да изберат свои представители в 264 района на страната, където през следващите няколко години се очаква да се изсипят милиарди евро от фондовете на Европейския съюз. Така анонсира АФП местния вот в България, описвайки по най-простия начин битката за кметове и общински съветници.

Че европарите са притегателната сила в тези избори потвърдиха по-късно през деня по един или друг начин и лидерите на тройната управляваща коалиция, след като дадоха вота си. 

"Има много напъни най-вече икономически структури да влязат в местната изпълнителна власт, в градските съвети, защото общините в България стават все по-силни и по-заможни. Предстои и перспективата на европейските фондове. Очевидно се опитват така да решат свои икономически интереси, а и да купят политическо влияние", коментира премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, след като пусна бюлетина в София..

Гласувах за промяната в управлението на  столицата, допълни той и посочи, че в някои градове има повече политическо гласуване, но е важно хората да се преценяват по делата и способностите им, да се гласува за почтени хора, с добри професионални качества и със сериозна политическа подкрепа.

Засилена активност заради европейските фондове, които местната власт трябва да усвои, видя и президентът Георги Първанов. Според него обаче е фактор и разбирането сред хората, че нараства ролята на местното самоуправление. Това е европейската политика – силна местна власт, силни лостове, силни механизми за влияние и върху централната политика и това обяснява факта, че много хора, които биха могли да бъдат добри управленци и в центъра, потърсиха реализация именно в местната власт, каза държавният глава.

Върху очакваните средства от еврофондовете акцентира и лидерът на НДСВ  Симеон Сакскобургготски, който гласува в гр. Баня, чийто гражданин е бившият цар и експремиер.Той допълни, че местното самоуправление е "по-директно и по-важно, тъй като в него могат да участват всички, а не само да е нещо, което идва от "центъра", от София".

Бизнесът влиза във властта не само за престиж, а и защото си дава сметка за това, че общините са крайните бенефициенти на еврофондовете, коментира и лидерът на ДПС, Ахмед Доган, след като гласува в София. Новост за този местен вот е прагматичният избор на българина и очакването кметът и съветниците да му бъдат полезни, допълни той.

Партийната тенденция отстъпва на личния контакт и личното познанство, очаквания за някаква полезност за общината и от тази гледна точка може да има интересни изненади на тези избори, прогнозира ДПС-председателят.

По повод купуването на гласове Доган каза, че от гледна точка на демокрацията, не се притеснява.  "Явно законодателят каквито и санкции да предвиди за тези действия, трудно може да се контролира този процес и да се дефинира, защото всеки отрича", каза още той.

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за втори мандат в София Бойко Борисов бе твърде лаконичен пред журналистите, отбелязвайки, че е гласувал  "общината да се управлява добре".

"Гласувам за това всички да видят една бърза промяна за добро и разчитам на това всички да повярват, че наистина можем да променим София", заяви претендентът на десницата Мартин Заимов, след като пусна бюлетини. Той каза, че ще разчита на всички добри и усмихнати хора в София, за да може да започне промяната на столицата.

Веднъж на четири години можем действително да повлияем околната среда да не е това, което е сега. Трябва да променим града истински, по един честен, волеви начин, докрай, до дъно, допълни Заимов и изрази недоволство от начина на гласуването, без да уточни какво има предвид.

За "моята София - такава, каквато искам да бъде" е дал вота си другият основен мераклия за поста Бриго Аспарухов. "Всеки кандидат си представя една София и гласува за нея днес. Аз съм убеден, че София ще бъде променена към по-добра за всички, които живеят в нея", отбеляза червеният претендент.

"Против мафията" пък е пуснал бюлетина лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2007

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?