От София може да тръгне промяната в цялата страна

От София може да тръгне промяната в цялата страна

Обявеният за победител на първия тур в София Бойко Борисов благодари на всички, който са го подкрепили за дейността му “през последните седем години”. Това е достатъчно голям повод не за радост, а за отговорността и за мен, и за партията от тук нататък, каза лидерът на ГЕРБ. Така ще продължа и занапред, допълни той, като препоръча на социалистическата партия да не се крие зад независимите кандидати, тъй като тя губи изборите.

"Тези местни избори категорично доказаха, че София е десен град и оттук може да тръгне цялата промяна в страната", отбеляза Бойко Борисов, който по време на кампанията прогнозира предсрочни парламентарни избори тази пролет. Той така и не даде категоричен отговор дали ще остане кмет на София през следващите четири години, с обяснението, че винаги се съобразява с волята на избирателите.

Според паралелното преброяване на “Алфа рисърч” Борисов е спечелил 54 на сто от гласовете. Втори е кандидатът на ДСБ и СДС Мартин Заимов с 18.9%, трети е кандидатът на левицата Бриго Аспарухов с 15.7 на сто.

Борисов се появи в НДК след приключването на изборния ден, но след това си тръгна без даде пресконференция и обеща такава в понеделник. "Ако си мислите, че е редно първият от изборите да чака до 3 часа през нощта... Питайте премиера защо го направи така. Сега си отивам в щаба, платил съм си наем", каза Борисов на влизане в НДК.

Той коментира, че истински се е надявал да има дебат за София. "В този дебат трябваше да говорим за бъдещето на София. Останалите кандидати започваха и свършваха с мен. За съжаление нямах истински противник", заключи Борисов.

На въпрос дали изпитва задоволство, че Бриго Аспарухов е останал трети, Борисов заяви: "Щях да изпитвам, ако партийните им лидери не се бяха скрили".

По думите му ниската избирателна активност е крахът на тройната коалиция и е “грехът, който носят към нацията тези партии, защото това, което стана в смесените райони днес, беше планирано от българския парламент, точно от трите партии - БСП, НДСВ, ДПС”.

“Историята ще им го напише този грях с много големи букви, защото турски граждани дойдоха да гласуват в България и смениха вотовете в много градове. Да си берат хатъра тези, които напарваха този закон”, каза още Борисов. По думите му в днешния ден е станало ясно, че в център-дясно няма друга партия освен ГЕРБ.

“Ние вече сме доказали, че сме по-добрите”, каза Борисов.

Той бе категоричен, че ако сега СДС и ДСБ се разберат с БСП, при евентуален балотаж, те вече няма да са десни партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България