Андрей Райчев: Борисов е на власт, защото ДПС реши

"Какви ченгеджийски номера – те всички са ченгета, оплетени като змийорки, включително и премиерът"

Андрей Райчев. Сн. БГНЕС

"Защо Борисов изобщо е на власт – защото ДПС реши да развали едната коалиция и да позволи създаването на нова”. Така политическият анализатор Андрей Райчев коментира поредните съмнения за обвързаност на Бойко Борисов с ДПС, възникнали след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков заради отказа на премиера да приеме предложението му за смени на протежета на ДПС по върховете на спецслужбите.

"Смехотворно е да се мисли, че ДПС може да бъде изключено от управлението на страната”, заяви Райчев в четвъртък пред бТВ.

Според него има огромна промяна в отношението към ДПС и тя произлиза от промяната в отношението на САЩ към всички мюсюлмански общности, които могат да бъдат приобщени като съюзнически, в региона в близост до териториите, контролирани от терористичната групировка "Ислямска държава”.

Макар и изненадваща, оставката на Вучков не е признак на замислен сценарий, коментира Андрей Райчев. "Тя издава обаче огромното напрежение в коалицията между Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ. Това е един огромен бас кой кого използва. ГЕРБ умее да ползва сътрудници, но ГЕРБ е голям”, каза той.

Според него противоречията в отношението на РБ към премиера са "шизофренни”: "Реформаторите имат дълбочинно колебание към Борисов – той е близък до Доган, но другото е – той е човек, който, макар и популист, ще ни помогне за реформите”.

"Оставката на вътрешния министър е голямо нещо – от него има само едно по-голямо и това е оставката на външния министър”, обобщи той.

Андрей Райчев прогнозира, че въпреки сътресението, кабинетът ще оцелее, но реформи няма да се случат.

"Министърът на вътрешните работи трябва да ти е много близък, той трябва да ти е най-доверения човек”, заяви още Андрей Райчев в сутрешния блок на бТВ, преди Борисов да съобщи, че издига вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър. В предишния мандат на Борисов тя беше началник на кабинета му.

Андрей Райчев отхвърли тезата на премиера за "ченгеджийски номера”: "Какви ченгеджийски номера – те всички са ченгета, оплетени като змийорки, включително и той".

По повод гневния изблик на премиера в сряда по повод оставката на Вучков, Райчев коментира: "Борисов умее да страда от това, че е на власт. Той поднася властта като вид страдание, вид услуга, която ни прави. Той е огромен, талантлив майстор в това нещо”.

"Те се занимават с ченгеджийски номера, с дребни порблеми. Да се обяснявам аз в момента, в който се мъча всячески да изкарам страната от кризата! За няколко месеца идват хора, хора, хора и точно в него ден ми се сервира това нещо! Това политически правилно ли е? Подкрепящо правителството ли е това? Изнудване ли е? В най- важния ми ден, стратегическия ми ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки. Ако разбират повече от мен, ако считат, че може по-добра стабилност да излъчат с приказките, те го държели, те една година, ако искаха да ме съсипят, щяха да ме съсипят. Държели ме за... шлифера, да речем”, заяви Борисов след правителственото заседание в сряда, на което доста бързо прие заявената от вътрешния министър оставка, след като безапелационно го отряза за поисканите смени на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС.

По-късно през деня, когато в парламента премиерът Борисов обяви номинацията на вицепремиера Бъчварова за министър на вътрешните работи, Райчев обяви този ход за "нетривиален и красив". Социологът уточни, че министър-председателят е изпаднал в тежка вътрешнопартийна ситуация в ГЕРБ със съпротивителни сили срещу Борисов, които не са достатъчни, за да го съборят, но са достатъчни да му създадат неприятности.

"И пред ясното обвинение: "Защо толерираш господата Писанчев и Лазаров пред твоя собствен вътрешен министър?" Той изгони всички", обясни Райчев.

Според него изборът на Румяна Бъчварова за министър е блестящ. "Аз не ѝ завиждам, тя ми е колежка социоложка. Това ще бъде уникален експеримент в България, досега социолог не е ставал вътрешен министър. Не се сещам друг социолог, освен нея, който би се съгласил. Това е много, много далече от социологията, защото вътрешният министър е човек на твърдата ситуация, на тайните твърди решения и т.н", каза Райчев. Според него от гледна точна на капацитет на Бъчварова е удачен избор.

"Тя вече е човек с опит, била е четири години завеждащ кабинет в министерство, сега вече е вицепремиер няколко месеца, Не мисля, че ще съжалява г-н Борисов, че я е предложил. Жена, която изключително умело избягва скандали и не защото лавира, а защото не доближава точката, където пари", коментира още социологът.

Райчев смята също, че премиерът е снел всички напрежения, породени от оставката на Вучков. "Той удовлетвори своите критици като каза: "Добре, няма да стоя като Китайска стена зад Лазаров и Писанчев", а от друга страна не даде победата на тези, които бяха техни противници, а просто отстрани и вътрешния министър", заключи социологът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?