Анджелина Джоли повишена до специален посланик на ООН по бежанските въпроси

Американската актриса Анджелина Джоли, която беше посланик на добра воля на ООН, е повишена до специален посланик на организацията по въпросите на бежанците, бе съобщено във вторник на сайта на ООН. Формално тя ще работи под началството на върховния комисар на ООН по бежанските въпроси Антонио Гутиерес.

От организацията обясниха, че пред последните години Джоли активно пътува по света, за да помага на изпаднали в беда хора и по този начин отдавна е надраснала статута на обикновен посланик на добра воля.

 

В новата длъжност на актрисата ще ѝ се налага да общува и с представители на официалните власти на различни страни, работейки по този начин не толкова като благотворител, колкото като дипломат.

 

"Очакваме нейната дейност да бъде концентрирана в мащабни хуманитарни кризи, предизвикани от масово бягство на хора от засегнати територии", обясниха от Комисариата по бежанците към ООН. От там отбелязаха още, че Джоли получава правото да представлява организацията и нейните позиции при срещи с различни официални лица.

 

Американската кинозвезда повече от десет години е посланик на добра воля на ООН като през това време успешно е посетила десетки страни, помагайки на хиляди хора, които са били принудени не по своя воля да напуснат родните си места.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?