Аню Ангелов и Цветан Цветанов се оневиниха за взривовете край Петолъчката

Военният министър заговори за далавери, а вътрешният очаква скоро обвинения

Аню Ангелов и Цветан Цветанов се оневиниха за взривовете край Петолъчката

Вътрешният и военният министър Цветан Цветанов и Аню Ангелов продължиха акцията по оневиняването си за гръмналите складове край Петолъчката, като от думите има стана ясно, че не виждат никаква отговорност за поредния инцидент със стари боеприпаси, при който този път загинаха трима души.

Двамата обявиха, че фирмата е допуснала нередности в складовете и е обработвала боеприпаси в нарушение на правилата.

Аню Ангелов съобщи в понеделник, че тази седмица договора за утилизация за ненужни боеприпаси с фирмата собственик на гръмналите складове "Берета трейдинг" ще бъде прекратен и я обвини индиректно за инцидента, като я заподозря и в далавери.

"В договора е записано, че трябва да се използват два начина за утилизация на всички боеприпаси – чрез контролирано изгаряне и чрез взривяване. Няма и дума - за разглобяване на каквито и да е боеприпаси. Единственото, което е трябвало да направи фирмата, е да намери площадка, където да ги взриви. Ако те са направили опит да извлекат взривното вещество, това е грубо нарушение на технологичния процес. И ако наистина са искали да извлекат взривно вещество, се получава следното: Министерството на отбраната не го търси като остатъчен продукт, т.е. продължаващо да бъде държавна собственост, а фирмата по този начин незаконно присвоява взривно вещество", заяви Аню Ангелов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов също съобщи пред бТВ, че основната версия на разследващите е, че фирмата е утилизарала боеприпаси вместо просто да ги унищожи. По-късно той съобщи, че се надява в най-скоро време да бъдат повдигнати обвинения на лицата, които имат "пряко отношение" към взривовете.

"Става въпрос за нарушаване на работата, защото, ако са правени опити за утилизиране на неща, за които нямат опит и подобна технология за утилизирането, значи, че вече има престъпно деяние, извършено от представителите на фирмата", посочи Цветанов.

Контролът на складовете по закон е отговорност на МВР. От министерството твърдят, че служители на служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) са проверявали многократно складовете, но не са установили нередности.

Фирмата "Берета трейдинг" досега се ползваше с пълно доверие на МО, което ѝ даде поръчки за утилизация при последните конкурси. След инцидента обаче фирмата влезе в конфликт с военния министър и обяви, че инцидентът е причинен от грешка на служител, предхождана от гаф на военното министерство. От фирмата съобщиха, че МО е доставило в гръмналите складове боеприпаси, които не са били описани в протоколите и са се различавали от договорените. Именно при обработката на подобен боеприпас се е стигнало до първата експлозия.

В понеделник Ангелов обясни, че очаква от фирмата и неустойки.

"Едно от условията за прекратяване на договора е, когато съответната фирма няма физическа възможност да го продължи. На тази основа още тази седмица договорът ще бъде прекратен.

В договора е записано, че изпълнителят от момента на приемането на боеприпасите във военното формирование до момента, когато сдаде остатъчните продукти от демилитаризацията, той носи пълната отговорност за щети на Министерството на отбраната и на трети лица", заяви Ангелов.

Цветанов продължи темата за утилизацията, като лансира предложение ненужните боеприпаси да се унищожават от държавата.

"Ще видим какви са количествата и обемите, които биха могли да бъдат утилизирани. В момента има две държавни предприятия в страната и би могло държавата изцяло да се заеме с тази дейност, а не подобни търговски фирми, при които виждаме, че всъщност възникват проблеми и те не се справят въпреки високите стандарти”, заяви Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България