Арестът на Пламен Бобоков е бил незаконен

Пламен Бобоков, Снимка: БГНЕС

Арестът на русенския бизнесмен Пламен Бобоков е бил извършен незаконно, без да има причина за задържането и по този начин е нарушена Европейската конвеция за правата на човека. Това е записано в решение на Софийския районен съд, цитирано от Де факто. С него се отменя арестът, извършен миналото лято.

Два от три са незаконни

В същия ден прокурори и въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели нахлуха в президенството. Бяха арестувани секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Той също обжалва задържането си и съдът го отмени. Т.е. към момента от общо три ареста в този ден, два бяха обявени за незаконни.

Прокурорската акция в президентството бе една от причините за избухналите впоследствие антиправителствени протести, които продължиха до късната есен. Разследващите обясняваха, че нахлуването е било разрешено от съда, но така и не стана ясно какво налага показността, след като на същите хора могат да се изпратят призовки.

Сходен аргумент е посочила в решението си съдия Яна Димитрова от Софийския районен съд, която отменя ареста на Бобоков. Тя пише, че бизнесменът вече е бил свидетел по същото дело. Макар и да е станал обвиняем, арестът не е оправдан, посочва тя.

В заповедта за задържане на Бобоков е посочено само, че има разследване, както и неговия номер. За прокуратурата това е достатъчно. За съда обаче – не. Съдията се позовава на решение на Европейския съд по правата на човека, според "което липсата на конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, задържането се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол".

"Задържането съставлява ограничаване на правото на свобода и съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи по изключение е приложимо с цел да осигури явяването на лицето пред предвидената в закона институция при обосновано подозрение за извършване на престъпление или когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление или укриване след извършване на престъпление. В конкретния случай приложената мярка не се оправдава от никоя от тези цели", пише в съдебното решение.

Обвинения

Отмяната на ареста има формално значение, но реално Бобоков бе освободен още през юли. Към момента той е обвиняем по три дела. Едното е за участие в престъпна група заедно с брат му Атанас, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още няколко души. Според разследващите те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от завода на Бобкови – "Монбат" – са били незаконно заравяни и складирани у нас.

Второто дело срещу Бобоков е за получаване на информация от сводката на разузнаването. Става дума за новини, изпращани му от Узунов. Те са от свободни източници като БТА например, но тъй като са вземани от секретната сводка, прокуратурата ги счита за държавна тайна.

Третото дело срещу Бобоков е единственото, което към момента е достигнало съдебна фаза. То е за незаконно държане на антични върхове на копия и стрели.

Споделяне

Още по темата

Още от България