Сидеров отхвърли ГЕРБ като партньор, ще "чуе" предложения за програмен кабинет

"Атака“ и ДПС: Невъзможна коалиция, възможно правителство

Местан: ДПС няма да влиза в "традиционна" коалиция, но ще търси експертно-политически кабинет

"Атака“ и ДПС: Невъзможна коалиция, възможно правителство

Лидерите на двете по-малки партии в бъдещия парламент категорично определиха като невъзможна каквото и да било общо участие в една и съща коалиция, но същевременно не изключиха възможността при известни условия да подкрепят едно и също правителство.

 

Лидерът на "Атака" няма да прави под никаква форма коалиция с ГЕРБ или да подкрепя правителство на малцинството на Борисов, нито ще гласува с ДПС. Въпреки това обаче Волен Сидеров е склонен на програмно правителство, а не на нови избори, защото те ще оставят на власт старите управляващи. Това стана ясно в сряда от думите на лидера на националистическата партия, която се оказва с решаваща тежест за съставяне на нов кабинет.

 

"Няма смекчаване на позицията на "Атака“ относно ГЕРБ, продължавам да съм на мнение, че ГЕРБ не трябва да управлява повече. С партия "Атака“ никой до момента не е разговарял за съставяне на кабинет", заяви Сидеров.

"Категорично казвам, че коалиция няма да правим с ГЕРБ, с ДПС също, а що се отнася до програмен кабинет нека първо видим каква ще е неговата конфигурация", каза още Сидеров.

"Атака“ може да подкрепя само предложения, съвпадащи с тяхната визия. По неговите думи такова поведение не може да бъде окачествено като коалиране.


Сидеров обяви, че в следващото Народно събрание ще държи на ревизия на правителството на ГЕРБ и негови представители да отговарят пред Комисията по корупция. Държа да има осъдени от управлението на ГЕРБ, както и от служебното правителство, което е форма на ГЕРБ, заяви той.

По-рано през деня пред БНТ лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че "при съставянето на новото правителство ДПС няма да се включи в традиционна форма на коалиция, а ще търси формула за съставяне на експертно-политически кабинет". Според него еднопартийният кабинет ще има достатъчно кратък живот, както и класическата коалиция между две или три политически партии.

Местан заяви, че е изключено ДПС да влезе в каквато и да било коалиционна форма с "Атака", и уточни, че преди да се говори за съставянето на следващия кабинет, е важно да се знае колко точно депутата има партията.

Аз вече имах възможност да заявя, че коалиция между ДПС и "Атака" в каквато и да е форма означава тотално израждане на политиката. Нашият избирател има много солидна ценностна система и абсолютно никой няма право да прави експерименти с душевността на избирателя си, обясни Местан. Той обаче не изключи възможността ДПС да работи с БСП в следващия парламент за съставяне на правителство.

По повод твърденията, че в БСП има силни настроения срещу коалиция с ДПС, Местан обясни, че и в неговото движение има подобни настроения срещу социалистите. "Точно тук се корени политическата зрялост – да се положат надпартийни усилия в името на националния интерес", каза председателят на партията.

Ние избираме правителство на интелекта пред правителство на интуитивното начало. С тези думи Местан обясни защо предпочита кандидатът на левицата за премиер Пламен Орешарски пред Бойко Борисов, който вече имал "излъчването на политик от миналото".

"Честно казано, аз избирам интелекта пред интуицията. Избирам първото лице множествено число – "ние", който е в устата на г-н Орешарски, а не "аз". "Аз ви построих магистрали, аз ви направих детските градини, аз – метрото." Защото нито един министър-председател не прави това с бащините си пари. Освен това избирам емоционалната хладност, рациото на г-н Орешарски пред изблиците на егото, защото България се нуждае от умни решения, от управление на един преди всичко интелектуалец, защото със закани, с емоционални напъни няма да можем да изведем страната от тежката криза, разви предпочитанието си Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?