Атанас Атанасов призова прокуратурата да разкрие ролята на Първанов в "Октопода"

Атанас Атанасов призова прокуратурата да разкрие ролята на Първанов в "Октопода"

Главният прокурор Борис Велчев да разпореди на подчинените си проверка защо Алексей Петров е останал на работа в Национална служба "Сигурност" (НСС), въпреки издадената през 2003 г. заповед за уволнението му от бившия вътрешен министър Георги Петканов. За това настоя в петък бившият шеф на НСС Атанас Атанасов, който даде специална пресконференция на тема "Кой и защо прикри ролята на Георги Първанов в прикриването на "Октопода"?".

Атанасов, заедно с други бивши шефове на службите и вътрешни министри бе призован за свидетел по делото срещу обвинения за глава на престъпната група "Октопод" Алексей Петров. Целта беше да се установи какво точно е правил Алексей Петров в НСС, сега част от ДАНС.

Първото назначение на Алексей Петров като офицер за оперативно внедряване в несъществуващата вече Национална следствена служба е направено през 2000 г. от Атанас Атанасов, който твърди, че това станало с ходатайството на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Според Атанасов бившата барета е бил с Филчев в "близки, лични отношения"

В четвъртък бе разпитан и Никола Филчев, а на двамата с Атанасов им бе направена очна ставка.

Както Mediapool разкрит през 2010 година, през февруари 2003 година тогавашният вътрешен министър на НДСВ Георги Петканов, по предложение на тогавашния директор на НСС Иван Чобанов, е издал заповед за уволнението на Алексей Петров от секретния щаб на НСС. Заповедта обаче не е била изпълнена, защото соченият за лидер на "Октопода" кадрови офицер е излязъл в продължителен отпуск и заповедта така и не му била връчена. Това не се е случило и след връщането му на работа през 2004 г-, когато Петров вече се приема като отличен служител и дори е награден от Петканов.

Атанасов заяви, че за неизпълнението на министерска заповед отговорните служители трябва да носят и наказателна отговорност. Той добави, че по делото вече е бил разпитан Иван Чобанов, но по необясними обстоятелства не е бил призован пред съда.

"Преди повече от две години аз заявих публично на пресконференция, че неизпълнението на тази заповед е резултат на намеса и давление на Георги Първанов като президент на републиката. Разполагам с конкретни обстоятелства и имам изключително солиден източник, че това нещо е случило тогава", каза Атанасов.

Бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ-София каза, че вътрешният министър Цветан Цветанов е много добре запознат с разследването по делото, но пропуска "ролята на Първанов и другите свидетели" за неизпълнението на заповедта от 2003 година.

Атанасов заяви, че ако Петканов не бъде разпитан за противоречивите си действия по отношение на Алексей Петров, съмненията за прикриването на Първанов ще паднат върху Борис Велчев, който беше юридически съветник на бившия президент.

"Изключително фрапиращо е, че бяхме подредени последните дни и разпитани като свидетели моя милост, моите заместници, бившия министър на вътрешните работи – Емануил Йорданов, а в същото време Иван Чобанов, разпитан в досъдебното производство, не е призован на съдебно заседание. Това е изключителен скандал", каза Атанасов като допълни, че прокуратурата очевидно на желае да разследва защо Петров не е бил уволнен.

Той заяви, че ако бъде призован отново като свидетел пред съда, ще разкрие и информацията за връзката на Първанов с оставането на Алексей Петров в НСС.

През април 2010 г. Mediapool успя да получи официален отговор от ДАНС, която съхранява архива на Национална служба "Сигурност" (НСС), във връзка с "уволнението" на Алексей Петров от службата. От ДАНС уточниха, че със заповед от 28 януари 2003 г. на тогавашния вътрешният министър Георги Петканов Алексей Петров е уволнен от Национална НСС заради съкращение в щата.

Заповедта на Петканов обаче така и не е изпълнена. Причините за това нямат никакво логично обяснение.

Заповедта на министъра е трябвало да влезе в сила от 1 февруари 2003 г. След като това не се е случило, Петканов издава втора заповед на 26 март 2003 г., която е частично изменение на първата. В нея се казва, че заповедта влиза в сила, когато Алексей Петров я получи лично. През това време той се води в "дългосрочен законоустановен отпуск по болест" и тя не му е връчена.

Така излиза, че Алексей Петров е бил в отпуск по болест пет години, до 2008-а, когато е осветен като секретен сътрудник на НСС и малко след това е назначен за съветник на бившия председател на ДАНС Петко Сертов.

С този отговор, даден пред Mediapool, ДАНС на практика уличи в лъжа конституционния съдия Георги Петканов, който продължава да твърди, че такава заповед не е издавал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?