Гръцкото правителство официално потвърди:

Атина ще поиска удължаване на "кредитното споразумение"

Германиуя отвърна, че няма "кредитно споразумение", а "спасителна програма" със съотнетните условия

Волфганг Шойбле и Янис Варуфакис

Новото гръцко правителство официално потвърди, че в рамките на деня финансовият министър на страната Янис Варуфакис ще внесе искане за удължаване на кредитното споразумение с европейските партньори, съобщиха гръцките медии в сряда. Очаква се Атина да предложи удължаване на кредитното споразумение с няколко месеца, вероятно с шест месеца. Възможно е гръцкото искане да бъде обсъдено на извънредно заседание на финасовите министри от еврозоната /Еврогрупата/.

В понеделник Еврогрупата постави ултиматум на Гърция до петък да отправи официално искане чрез писмо. Според Берлин всяко удължаване на програмата е неразделно от прилагане на реформите, предвидени в сега действащия план.

Гърция обаче продължава да прави разлика между удължаване срока на споразумението за европейските заеми, което изтича по график в края на идната седмица, от придружаващото го споразумение за драстични мерки, което правителството на Алексис Ципрас иска да бъде преразгледано.

Правителството в Атина възнамерява да поиска удължаване на европейското финансиране с няколко месеца, каза в интервю за германския телевизонен канал Цет Де Еф финансовият министър Янис Варуфакис.

Длъжни сме да удължим кредитното споразумение с няколко месеца, за да има достатъчна стабилност, така че да можем да преговаряме за ново споразумение между Гърция и Европа, посочи той. Варуфакис поясни, че това удължаване на споразумението ще бъде съпътствано с три или четири условия, но не направи други уточнения.

Пред телевизия Антена 1 правителственият говорител Гавриил Сакеларидис се въздържа да даде подробности относно съдържанието на гръцкото искане, но поясни: "Намираме се на добър път за постигане на споразумение". Сакеларидис каза, че в рамките на това удължаване на споразумението "ще бъдат взети мерки за преодоляване на хуманитарната криза и че наред с това ще бъдат обсъдени с партньорите въпроси, по които има съгласие между двете страни".

Гръцкият правителствен говорител изтъква, че няма да има промени по отношение на управленската програма на кабинета.

Запитан дали правителството има алтернативен план, ако искането за удължаване на споразумението бъде отхвърлено, говорителят каза: "Правителството се надява, че няма да се стигне до това".

Той каза още, че премиерът Алексис Ципрас вече е започнал контакти с европейски лидери, за да подготви почвата "за да бъде намерено истинско решение възможно най-скоро".

Самият Ципрас заяви, че преговорите с еврозоната са в ключов момент и се надява, че трудностите ще бъдат превъзмогнати.

Кредитно споразумение или спасителна програма

Според гръцките вестници в искането на правителството щяло да става дума за удължаване на кредитното споразумение, а не на меморандума, сиреч на спасителния план, чиито строги мерки за икономии гръцката страна не приема.

Финансовият министър Янис Варуфакис вчера се е срещнал с еврокомисаря за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, с когото е обсъдил въпроса за преговорите между Гърция и нейните партньори. Очаква се гръцкото искане да се основава на предложенията, предвидени в плана на Московиси. Според печата те били адресирани до ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който ще трябва да реши дали да свика Еврогрупата в петък.

Вестниците пишат още, че в началото на седмицата са се появили две чернови на плана Московиси. В тях ясно личели компромисите, които двете страни били склонни да направят. По-специално гръцката страна била склонна да направи отстъпки, които до голяма степен били в противовес с нейната програма.

Източници от еврозоната казват, че за да продължи финансирането на кредитното споразумение, Гърция трябва да приеме условията. Според същите източници Дейселблум и партньорите на Гърция ще проучат дали гръцкото искане за удължаване на споразумението включва тези условия.

Вестниците цитират и германския финансов министър Волфганг Шойбле, който за сетен път демонстрирал непоколебимост, като в телевизионно интервю категорично се противопоставил на удължаване на кредитното споразумение, което Гърция смята официално да поиска днес. "Няма кредитно споразумение с Гърция, има гръцка спасителна програма, в тази формулировка е ключът. . . Въпросът е дали тази програма ще приключи, "да" или "не", казал Шойбле. Той пояснил, че излизане на Гърция от еврозоната е въпрос на отговорност на самите гърци.

Решението трябва да бъде одобрено от германския парламент

По-късно германското правителство потвърди, че всяко удължаване на гръцката спасителна програма ще трябва да бъде одобрено от парламента.

"Техническо удължаване на програмата от наша гледна точка представлява цялостна промяна, така че преди германското правителство да се съгласи в Еврогрупата, трябва да има одобрение от Бундестага", заяви Мартин Йегер, говорител на финансовото министерство на Германия.

Той добави, че всяка допълнителна финансова подкрепа ще бъде одобрена, само ако Атина се придържа към обещаните реформи.

"Не е приемливо и няма да бъде прието да има удължаване (на помощта) без изпълнение на съгласуваните реформи, двете неща са неразделни", отбеляза Йегер, цитиран от Франс прес.

Финансирането на правителството и на гръцките банки е под въпрос

Паричните запаси на Гърция ще се изчерпят към 24 февруари, освен ако помощната програма не бъде удължена, пише в сряда гръцкият вестник "Катимерини", като се позовава на служители от финансовото министерство. Финансовите служители казват, че Гърция няма да е в състояние да изпълни всичките си задължения през март заради драстичен дефицит в държавните приходи.

Също в сряда Управителният съвет на Европейската централна банка ще оцени състоянието на схемите за осигуряване на аварийна ликвидност за гръцката банкова система. Банките са практически отрязани от евтините заеми от ЕЦБ и им остава да разчитат на националната програма, където кредитите са в пъти по-скъпи, одобряването им идва и от ЕЦБ и фондът за подпомагане остава с все по-малко средства.

Заседанието във Франкфурт може да завърши без никакъв документ или изявление за медиите. Следващото събиране на централните банкери е на 18 март, а нова оценка на гръцкия фонд за спешна ликвидност по календар е насрочена за 1 април.

Освен това правителството отчита и намалени приходи от данъци поради политическата несигурност и очакванията на населението, че СИРИЗА ще понижи ставките и ще удължи сроковете за плащането им.

Според "Ройтерс" в борда на ЕЦБ няколко държави, сред които и Германия, се противопоставят на това да се позволи на гръцката централна банка да налива още и още ликвидност в банките на Гърция, от които фирми и граждани теглят милиарди евро депозити.

Банкерите във Франкфурт искат да не се използват средствата за закупуване от търговските банки на гръцки дългови облигации, тъй като това би означавало косвено финансиране на правителството в Атина, което е забранено от статута на ЕЦБ.

Всичко това може скоро да докара Гърция до състоянието на Кипър през 2013 г., когато, за да не изтекат и малкото останали евро през границата, бяха наложени ограничения в движението на капитали.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?