Австралия е най-доброто място за живеене

Австралия е най-доброто място за живеене в света. Страната изпревари доскорошните отличници Норвегия и САЩ. Това показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Докладът е направен въз основата на 11 критерии, сред които доходи, работни места, здравеопазване, сигурност. 

Продължителността на живота в Австралия е почти 82 години – с две повече от средното за ОИСР, показа проучването. Над 72% от хората на възраст между 15 и 64 години имат постоянна работа, което също е над средното равнище за организацията – 66%.

 

Австралия е единствената голяма развита държава, която успя да избегне рецесията. Правителството в Канбера дори се опитва да върне бюджета към излишък до началото на фискалната година през юли.

 

Бумът на инвестиции в минното дело увеличи заетостта и свали безработицата под 5%, макар че високият курс на валутата пречи на производството и туризма, е отбелязано в проучването.

 

"Австралия се представя изключително добре. Доказателство за това е фактът, че страната се класира сред водещите държави в голям брой от класациите за добър живот", изтъкнаха от ОИСР.

 

Докато Европа се готви за тежка година на фискални ограничения, австралийският бюджетен излишък може да направи страната една от първите развити държави, които успяват да изплуват от финансовата криза.

 

"Преминахме през най-големия икономически срив от Голямата депресия насам", отбеляза преди дни австралийският премиер Джулия Гилард.

 

Въпреки че в страната не бе отчетена рецесия, безработицата там ще се покачи до най-високото си ниво от 2009 г. насам, прогнозира в доклада си ОИСР.

 

През 2013 г. тя ще нарасне до 5.7 от 5.4% през тази година. По този начин безработицата ще достигне равнището си от септември 2009 г. и ще бъде по-висока от средното за последното десетилетие – 5.2%.

Споделяне

Още от