Австрийска подкрепа за Шенген срещу строежа на "Горна Арда"

Ервин Прьол и Бойко Борисов след срещата в Министерския съвет, сн. БГНЕС

България получи подкрепата на Долна Австрия за присъединяването към Шенгенското пространство, но в отговор провинцията чака ускоряване на реализацията на проекта за строеж на хидрокаскадата "Горна Арда". Това стана ясно в петък след среща на министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол в София с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

В проекта "Горна Арда", след дългогодишни спорове между участниците НЕК и турския "Джейлан Холдинг", бе включена компанията ЕВН, която е базирана в Долна Австрия и у нас притежава електроразпределителното дружество, снабдяващо Югоизточна България, и "Топлофикация-Пловдив". Договорът за включването на ЕВН в проекта с дял от 70 на сто бе подписан през лятото на 2010 г. По тогавашни планове строежът трябваше да започне в началото на 2012 г. след препроектиране на бъдещите язовири, сондиране и изготвяне на нова икономическа и финансова оценка.

 

Каква част от това е свършено не е ясно, но през 2011 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков неведнъж обясняваше, че "в най-скоро време" ще започне реализацията на проекта.  Премиерът Бойко Борисов в петък постави нова цел - "напролет 2013 г. да започне строежът на каскадата, което е още една стъпка към зелената енергия".

 

Преди да се види в Борисов, Прьол се срещна с Плевнелиев и заяви, че Долна Австрия е от особено значение подкрепата на президента за по-нататъшното осъществяване на проекта "Горна Арда". Проектът, който се реализира от ЕВН и НЕК, в момента е в решава подготвителна фаза и е пред непосредственото си начало, посочи представителят на австрийската провинция. Прьол припомни, че инвестициите в каскадата се очаква да са 500 млн. евро и ще бъдат открити стотици работни места в региона на Кърджали.

 

"Горна Арда" има сериозен, важен смисъл за България и правителството ще го движи напред, а президентът ще подкрепя, защото това е голяма инвестиция в един регион на страната, който е сравнително изостанал, посочи Плевнелиев от своя страна. Той допълни, че тази инвестиция е важна във време на криза и подкрепящ проект по пътя на България към нисковъглеродна икономика.

 

Прьол обяви и подкрепата на управляваната от него провинция за присъединяването на България към Шенген. По думите му тази подкрепа е "донякъде мотивирана и от малко егоистични причини", защото един от основните коридори за трафик на хора към Централна и Западна Европа преминава през територията на България, а членството на страната в Шенген ще позволи по-тясно и интензивно сътрудничество в борбата с такива проблеми.

 

С българските държавен глава и премиер Прьол е обсъдил и Дунавската стратегия и строежа на Дунав мост ІІ. С Плевнелиев изразиха общото си виждане за важността на Дунавската стратегия за развитието на региона и превръщането на река Дунав във важен транспортен коридор за Европа. Борисов пък посочи, че "с радост се констатира, че тази година е пусковият срок на Дунав мост ІІ", което ще даде нов тласък в тази посока". Той определи министър-председателя на Долна Австрия като "много добър приятел на България".

 

"Благодарих му и, че осигуриха стипендии за български студенти в тяхно елитно училище за туризъм. Безплатни стипендии в едно от най-реномираните училища", посочи още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България