Строежът на "Горна Арда” щял да се поднови до 2 месеца

Строежът на "Горна Арда” щял да се поднови до 2 месеца
До 2 месеца ще бъде подновен строежат на хидрокаскадата "Горна Арда", съобщи в неделя евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, цитиран от Дарик радио. Той бе в родопската махала Батковци, където, по покана на областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, подари на създателя на първата евромахала в България Хасан Садък знамената на всичките 27 страни членки на Европейския съюз. Флаговете са донесени от Брюксел.

"Новият инвеститор - австрийската компания EВН, който замести турския „Джейлан холдинг”, е обявила пълна мобилизация за продължаване на работата и затова си мисля, че проектът "Горна Арда" най-после ще се случи", заяви Владимир Уручев. Според него възможно било строителните работи да тръгнат с по-бавни темпове, тъй като съществувала възможност от финансови проблеми. Условията за кредити в момента не били от най-удачните. Фирмите-изпълнителки щели да разчитат на първо време единствено на собствен капиталов ресурс.

Миналата година правителството избра консорциумът между австрийските ЕВН и "Алпине Бау” за участник в проекта за изграждане на хидрокаскадата, който бе зациклил от години заради спорове между българската и турската страна.

Формален рестарт на проекта бе даден през септември 2009 г. с решение на МС, в което за инвеститор в проекта бе определена Хидроенергийната компания (ХЕК) "Горна Арда". Мажоритарен акционер в нея е държавната НЕК, а за дела от около 30 на сто на наследника на турския "Джейлан холдинг" – CCG, се водеха преговори за покупка от австрийския консорциум.

Решението на кабинета бе дадено, за да оттегли CCG иска си срещу НЕК пред Парижкия арбитражен съд, в който се претендира за 75 млн. евро в срок до 30 септември заради неизпълнени ангажименти.

НЕК, CCG и австрийският консорциум подписаха анекс към споразумението, предвиждащ двумесечна отсрочка за оттеглянето на иска, за да се договори цената за миноритарния пакет, както и да се уточни бъдещото разпределение на участието в инвестицията. Тя се изчислява на 500 млн. евро за бъдещите три язовира от хидрокаскадата.

На въпрос дали има перспективи пред осъществяването на проекта "АЕЦ - Белене", Владими Уручев отговори, че България ще има нужда от една нова ядрена мощност, но на този етап въпросът не стоял на дневен ред, тъй като заради кризата потреблението на електроенергия било спаднало не само в български, но и в европейски мащаб.

"Когато се съживи икономиката, когато се появи инвеститорски интерес, тогава и реализирането на "АЕЦ-Белене" ще стане актуално", каза Уручев. Според него в момента самите потенциални инвеститори се сблъсквали с икономическата несигурност в България, трудно било да се направи прогнозата кога България ще има нужда от нова ядрена мощност. "Интересът към този вид потребление ще се увеличи не както се очакваше след 7-8, а вероятно след 10 години", прогнозира евродепутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?