Бъчварова: Не мога да бъде обвинена в липса на диалогичност със синдикатите

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Може и да греша, но мисля, че в липса на диалогичност е последното нещо, в което мога да бъда обвинена. Това заяви в сряда вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод протестите на полицейските синдикати срещу пенсионната реформа.

Бъчварова заяви, че в трите месеца, през които е министър на вътрешните работи, срещите със синдикатите са били поне три, ако не и четири. "Миналия петък се опитах да проведа диалог и да разбера какви са точните искания на синдикатите. За мое учудване те не бяха формулирани ясно", каза Бъчварова.

Според нея е възможно от позицията на синдикатите нещата да изглеждат различно, те да имат бележки и искания към ръководството на МВР.

"Всички теми, които поставиха, защото те ги поставиха като теми, а не искания, получиха отговор. И за това дали да има или не специализирана операция на границата, за това какво правим с назначаването на граничните полицаи и полицаите. По отношение на вътрешната реорганизация в МВР получиха уверение, че няма да има служители, които да носят последиците, че тя е свързана с по-доброто функциониране на институцията, като идеен проект още не е приключен. По отношение на извънредния труд е с установени норми, свързани с бюджета, с който разполагаме в момента. Това е нещо, което не може да обсъждаме към този момент", посочи вътрешният министър.

"Затова много се притеснявам, че правата, които имат синдикалните лидери в МВР, понякога не се използват прецизно, както би трябвало да бъде. Уважавам исканията и последното нещо, което бих искала, е да бъдат нарушени интереси или права на служителите в МВР. Но има обективни обстоятелства, с които трябва да се справяме. Затова не е толкова лесно да се реши този проблем", коментира Бъчварова.

Тя заяви, че не разбира кое е основанието за толкова драстичен и силен протест. "На практика първо говорихме 2 часа и половина, мисля, че не остана тема, по която да не беше получен отговор. Това бяха теми, които и преди това сме обсъждали, и е пределно ясен целият процес, по който работим, няма нищо скрито", посочи тя.

Бъчварова каза, че е изпратила писмо до служителите в МВР за опасенията, които имат по отношение на пенсионното законодателство, за да ги увери, че притесненията им са неоснователни.

Запитана какво се случва с реформата в администрацията, Бъчварова посочи, че е на финалната права.

"Екипът в Министерския съвет, с който работя е почти на финала на тези предложения. Ще бъдат внесени в Съвета за административна реформа. Посоките, в които работим отговарят на представата ни за една модерно работеща администрация. Много бих искала тези принципи да ги приложим и в МВР, защото МВР е крайно време да отговаря на изискванията за модерната администрация. Това ще помогне на всички", каза Бъчварова.

Споделяне

Още по темата

Още от България