Българите приказват излишно, пушат много и работят малко

"Преди мафията в България имаше много силни позиции, което е трудно да се отрече. Известно време трябваше да бъда с постоянна охрана - стояха и пред стаята ми в хотела, а когато трябваше да пътувам, се обаждах на нашето посолство къде отивам, кога ще се върна и по кой път. За щастие, това отмина".

Това разказва чешкият бизнесмен Отокар Весели, съсобственик на компанията "Камък и пясък", която има производствени мощности в България, Сърбия, Румъния, Унгария и Турция. Сръбският вестник "Политика" препечатва част от интервюто му, дадено за авторитетния чешки седмичник "Тиден" и цитирано от портал Европа в четвъртък.

”Проблемът с работниците във фирмите беше, че много крадяха”, разказва за особеностите на страната ни чешкият бизнесмен. "Въведохме тайни мерки, вкл. камери, но винаги, когато трябваше да прегледаме записите, заснетото изчезваше, уж заради вирус в компютъра. Бяхме принудени често да назначаваме нови шефове. Сега обаче вече не избирам мениджърите си сам - наех агенция. Това е много скъпо, но гарантират компенсация, ако не си свършат работата както трябва", казва Весели:

"Балканският манталитет е особен. Аз съм бърз и непосредствен и не понасям дългите приказки, които бавят. Румънците, българите и сърбите често водят излишни разговори. С времето разбрах, че трябва да ги оставя да се изприказват, за да имат чувството, че са стигнали сами до някакво предложение или решение и да го приемат като свое. В началото си мислех, че това е бойкот на чужденците, дошли в тяхната страна да се занимават с икономика и да ги управляват. Но не, те просто са такива. Работниците там пушат много. Мисля, че от пушене губят около 1/4 от работното време. Един да почне и веднага се образува групичка, в която се пуши и приказва, а работата чака. От началото на август е въведена забрана за пушене във всички наши фирми в България", обяснява чешкият бизнесмен.

”По същество те имат комунистически закон за труда. Шефът на фирмата няма възможност да премести един работник за неизпълнение на трудовите задължения, като при това му намали заплатата. Дори да го премести на друга работа, не може да му намали заплащането. Не искахме за нас да се говори, че експлоатираме хората, и в началото предложихме на всички прилични заплати. Но те не работят”, продължава бизнесменът.

”Възнамеряваме от Нова година да въведем нова система за заплатите с риск да изгубим половината си работници. По-опитните инвеститори се справиха по-добре - дават много ниска основна заплата, така че половината от заплатата може да варира", казва Отокар Весели, изучил трудовите нрави в България.

Споделяне

Още от