Българите смятат, че държавата е прекалено бедна, за да приема бежанци

Според 78 процента от българите страната ни е прекалено бедна, за да си позволи да издържа бежанци, Това показват данните от национално представително социологическо проучване, проведено от Агенция "Медиана" в периода от 14 до 18 ноември.

 

Според една трета от анкетираните България не трябва да допуска бежанци и имигранти, а според една пета всички бежанци и имигранти трябва да бъдат изгонени. Според 42 процента от българите бежанците не трябва да бъдат допускани да излизат от лагерите.

 

Изследването е част от инициатива на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

 

Основните страхове на българите са свързани с нарастване на криминалната престъпност, с бедността, с разпространението на зарази и болести, както и с разбирането, че няма място и условия за настаняване на бежанци, посочи социологът Кольо Колев.

 

По думите му недоверието към институциите също е в основата на страха от бежанците.

 

"Отношението към бежанците е като към тежко заразно болни или опасни животни", коментира Кольо Колев.

 

По думите му не става въпрос за ксенофобия, а за ужас, паника, която поражда агресия и желание за насилие.

 

Колев посочи, че 15 процента или около 1 млн. пълнолетни българи одобряват нападенията над бежанци и имигранти. По думите му подобни нива на агресивност можем да наблюдаваме и в други европейски страни като Португалия и Холандия.

 

Голямото мнозинство от хората имат доста по-човешко отношение към бежанците - 65 процента от българите смятат, че трябва да им помогнем и да им осигурим по-нормални условия на живот, каза Кольо Колев.

 

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова коментира, че една част от бежанците тръгват за България с ясното съзнание, че искат да стигнат до Западна Европа.

 

Искаме ЕС да увеличи натиска върху Турция да подписване на споразумения за реадмисия, посочи Йотова.

 

Настояваме и за нова среща на върха, която да е само по темата за бежанците, да се начертае европейската стратегия как да се справим с този проблем, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България