Българската православната църква пак заклейми гейовете

Снимка: БГНЕС (архив)

Българската православна църква традиционно заклейми предстоящия в събота гей парад в София, но със значително по-меки думи. В петък от Светия синод обявиха, че са получили много запитвания и тревожни сигнали от паството и призоваха кмета Йорданка Фандъкова да попречи на събитието.

В църквата вероятно са съвсем наясно, че кметът не може да попречи на подобно събитие, защото режимът е уведомителен, а не разрешителен.

"Нашето неотменимо убеждение е, че хомосексуалността е противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото и нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното. Водена от разбирането, че Бог е дарил човека с лична воля и свобода сам да избира доброто, Църквата зачита частния живот и свободния избор на човека, като припомня думите от Свещеното Писание, че трябва да се ръководим в своите решения и действия от принципа "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно”, се казва в позицията.

През 2010 година Светият синод излезе с декларация, че парадът е "публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях". През 2012 година синодът излезе с цитат на посланието на свети Павел до римляните.

Сега православната църква обявява, че счита за свой неизменен дълг да свидетелства за истината и утвърждава традиционните нравствени ценности като основа за личния и обществен морал.

"Тези ценности са богоустановени и неизменни, валидни за всяко време и всяко място и спекулирането с някакви "модерни” и "нетрадиционни” стандарти за човешката сексуалност и морал са неприемливи за православните християни и за мнозинството български граждани", пише в съобщение на синода.

Така църквата "осъжда всяка пропаганда на хомосексуализма и се противопоставя на опитите да се наложат прояви на "греха" като "норма”, като повод за гордост и "пример” за подражание". В края на своята декларация Светият синод обяви, че ще се моли за спасението на всички грешници.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?