Балканите ще мислят дали да искат домакинство на Евро'28 или на Мондиал'30

Боби Михайлов: Надяваме се да оставим поне стадион на следващите поколения

Националният стадион "Васил Левски"

Министрите на спорта на България, Гърция, Румъния и Сърбия учредиха организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028. 

"Вярвам, че обществото успя да приеме идеята за обща кандидатура за престижен спортен форум, защото това е шанс да направим нещо добро за Балканите, нещо историческо - което ще помогне изключително много за развитието на региона", заяви българският министър Красен Кралев след срещата в Солун.

По думите му ключът към успеха на кандидатурата е доброто планиране и реалната преценка на възможностите.

Българският спортен министър направи предложение до края на годината да се вземе окончателно решение дали ще кандидатстваме за световно или европейско първенство.

"Има много сериозна разлика в инфраструктурата, която се изисква", коментира Кралев.

Изискванията за домакинството на европейско първенство са по-ниски от теза за световно и според хора от бранша Балканите имат по-големи шансове да приемат Евро'28. 

Според Кралев държавите на Балканите и в Източна Европа полагат огромни усилия да се представят отлично по отношение на организация и провеждане на събитията и практиката показва, че в много случаи се представяме по-добре от най-развитите държави.

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов коментира от своя страна, че дори кандидатурата да не успее, инфраструктурата, която ще бъде изградена, остава за следващите поколения.

”С общи усилия тази кандидатура ще успее. Ще направим всичко, за да успее. Дори да не успее, тази инфраструктура ще остане. Нашата държава има нужда от стадион, направи се много в последните години - писти, басейни, но няма един стадион, който да отговаря на условията на Европа. Благодарение и на тази кандидатура се надявам, че ще успеем да оставим нещо на поколенията", заяви Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт