Бареков с реверанси към ГЕРБ и призив за коалиционен кабинет

Отидох на заколение и възкръснах за трети път, описа участието си във вота бившият журналист

Николай Бареков

След като по обяд в деня на изборите за европарламент лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков си отправиха остри думи на тема купуване на гласове, часове по-късно, след като стана ясно, че ГЕРБ убедително печели, а ББЦ е четвърта политическа сила, двамата си размениха поздравления и любезности.

На пресконференция в изборната нощ Бареков обяви, че трябва да се върви към решаване на политическия пъзел у нас, след като има партия победител и тя е ГЕРБ. В отговор на въпрос дали ще стане евродепутат, Бареков каза, че "засега ще остана в европарламента", но даде да се разбере, че това ще се промени при предсрочни парламентарни избори у нас.

"Парламентът вече не може да е място за дебат. Да седнем и да направим план за излизане но кризата. Да има коалиционно служебно  правителство, определено от първите четири партии. Нова зима в управление Орешарски, Местан и Станишев е авантюра", каза Бареков.

"Станишев трябва да си ходи. Готови сме да разговаряме с БСП, ДПС, ГЕРБ за една тема – предсрочни парламентарни избори", заяви той и посочи, че иска парламентарни избори през октомври.

Лидерът на ББЦ и бивш журналист каза още, че при формирането на бъдещата Европейска комисия думата за българския еврокомисар не трябва да е на Орешарски или на Станишев, а на ГЕРБ.

"Ние сме отворени за диалог. Залагаме драматично на европейското бъдеще на България. Ако не бяхме ние, сега на наше място щяха да са националисти. Ние искаме България да бъде уважавана в Европа. Готови сме на обединителен подход и всеки гражданин да се чувства добре представен в ЕС", каза още Бареков.

"Миналата година казах, че протестите срещу Пеевски може да доведат до успех, само ако се появи нова политическа партия, ето я тази политическа партия", допълни доскорошният директор на ТВ7, за която се смята че е на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, за когото се твърди, че разделя бизнеса си с доскорошния си партньор Делян Пеевски, който пък е втори в евролистата на ДПС. Счита се, че именно от Цветан Василев идва и солидното финансиране на "България без цензура", която се оказа, че е направила най-скъпата медийна предизборна кампания.

По думите на Бареков, успехът на ББЦ е постигнат "благодарение на пълното безхаберие на БСП и ДПС в социалната политика. " Разбира се, Местан винаги може да танцува на трупа на своя коалиционен партньор", вметна  той.

Бареков обясни още, че за ББЦ са гласували нормални българи. "Медиите да уважават нашите избиратели", призова той. и обясни, че в областните грладево неговата партия е била втора след ГЕРБ.

В същото време той обясни, че е е неприятно изненадан от вота на ромите. "Влязох на места, където никой не е влизъл, където върви туберкулоза в ХХІ век и се чувствам предаден от тях – българските роми, които бяха смазани по времето на ГЕРБ, гласуваха масово за тях, за БСП и ДПС", заяви Бареков. "Защо не гласуваха за нас -  попита той и сам си отговори - защото им казах, че няма да им плащам".

Той се похвали, че е взел голям процент от гласовете на Меглена Кунева: "Тя е любимка на медиите, но аз ѝ взех 18 процента от избирателите, взех 12 на сто от ГЕРБ, значи коалицията ни е сработила добре".

Бареков изказа поименни благодарности на партньорите си в коалицията и обяви, че са на правили от нищо нещо. "Както е казал народът трябва да имаш топки, а не само да стоиш. Благодаря на бТВ, че забравиха какво съм направил за тази телевизия. С днешна дата живея трети живот. Възкръснах след бТВ, след Костинброд, сега пак. Вчера казах на майка ми: Аз отивам за заколение, ще вземеш бутилка вино и бонбони и ще почерпиш съседите", разказа Бареков в неясно какъв контекст.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014