Барозу: Не зависи от ЕК кога България и Румъния ще влязат в Шенген

Барозу: Не зависи от ЕК кога България и Румъния ще влязат в Шенген

България и Румъния изпълняват техническите изисквания за членство в Шенген и мнението на Европейската комисия по този въпрос не е променено, решението присъединяване обаче се взема от държавите в ЕС и засега то е невъзможно по различни причини. Това заяви председателят на Европейската комисия председателят на ЕК Жозе Барозу след среща с румънския премиер Виктор Понта.

 

"Не мога да посоча точна дата кога двете държави ще бъдат приети в Шенген, трябва да питате държавите в ЕС. Според ЕК трябва разширяването на Шенген с двете държави да е възможно. Това решение не зависи от европейските институции, а от позицията на някои държави в ЕС", каза Барозу.

 

Той коментира, че в някои държави от Европейския съюз се смесват темите за свободното движение, свободата на избор на място за работа, миграцията, бежанците. Това е така, защото някои екстремистки сили надигат глас срещу миграцията въобще, допълни той, цитиран от БТА.

 

"Тези националистически и популистки възгледи са във възход. Важно е не само ЕК, но и на национално равнище всички ръководители - не само на правителствено, а изобщо на политическо равнище, да внасят разяснения по тези въпроси", посочи Барозу.

 

Той коментира още, че свободата на движение е основно право в ЕС и съществуват правила, които трябва да спазваме.

 

"Правилата предвиждат, ако някой не отговаря на условията да живее в дадена страна, властите да го съпроводят до границата. Националистите се опитват да покажат, че Европа е място без граници и правила. Не е така, просто понякога властите не прилагат правилата", коментира председателят на ЕК.

 

По думите му държавите от ЕС трябва да прилагат правилата, защото иначе се творят недостоверни карикатури на Европа. Призоваваме държавите от ЕС да направят необходимото в защита на свободното движение в Общността. В много държави това е много чувствителен въпрос, който се използва срещу други страни от Общността, срещу наши партньори и срещу самия ЕС, заяви Барозу.

 

Премиерът Понта отбеляза, че България и Румъния изпълняват условията за Шенген, особено по отношение на охраната на въздушните граници. Няма технически причини да не бъдем приети в Шенген, заяви Понта.

 

Всичко зависи от политическото решение на някои държави от ЕС, допълни той. Според него много неща зависят от вътрешната политика. Трябва да избягваме екстремизма, популизма, национализма, които избуяват. Това е заплаха срещу България и Румъния днес, но по-нататък тези явления могат да попречат и на други държави, посочи румънският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?