Бдение пред Синодалната палата срещу скандалната титла "архонт"

Инициативната група, която започна събирането на подписка срещу решението на Светия синод да легализира званието архонт, призовава всички православни християни на мълчаливо молитвено бдение пред Синодалната палата в петък, 22 юни, 8.15 часа сутринта, съобщиха организаторите, цитирани от БГНЕС.

Те са разтревожени от продължаващото отстъпление на архиереите на Българската православна църква (БПЦ) от духа и традициите на православието.

По време на бдението ще бъде връчена и подписката против узаконяването на скандалната титла "архонт". Към 16 часа на 21 юни тя бе подкрепена в интернет от 550 души.

Сред подписалите са проф. Калин Янакиев, писателите Теодора Димова и Емилия Дворянова, известният психиатър и богослов д-р Николай Михайлов, университетски преподаватели, учени от БАН, учители, студенти, адвокати, лекари, журналисти, хора на изкуството,богослови, както и свещеници, пожелали анонимност от цялата страна, както и не малко българи от чужбина.

Един от малцината духовници, осмелили се да останат с името си, е свещеник Кирил Тошев от близкото до Пловдив с. Труд. Именно произвеждането на архонт в Пловдивската епархия преди две седмици доведе до приемането на решение от Светия синод, че това звание има място в БПЦ.

Споделяне

Още по темата

Още от България