БДЖ иска да съкрати нови 2000 души

БДЖ иска да съкрати нови 2000 души

Масови съкращения на служители предвижа "Българските държавни железници" (БДЖ) АД, за да върже бюджета си за 2009 г., който в момента е на червено с над 22 млн. лева. Това стана ясно след среща на ръководството на железниците и ръководствата на синдикалните организации от КНСБ и КТ "Подкрепа". На нея бе обсъдена актуализираната антикризисна програма на БДЖ.

Компанията и трите ѝ дъщерни дружества - “БДЖ – Товарни превози”, “БДЖ – Пътнически превози” и “БДЖ – Тягов подвижен състав (Локомотиви)” планират да освободят 1330 служители от 1 октомври т.г. С влизането в сила на новия График за движение на влаковете от 12-ти декември без работа ще останат още 670 човека. По този начин общият брой на персонала ще бъде редуциран с 2000 души.

От началото на годината железниците са освободили от работа 1117 души. Повечето от тях са служители на пенсионна възраст, други са напуснали доброволно.

Други мерки в програмата на БДЖ включват реорганизация на работата, така че да се намалят разходите за гориво, електрическа енергия, техническо обслужване и пр.

С реорганизацията и съкращенията БДЖ очакват да спестят 24.5 млн. лева.

От дружеството посочват, че заради тежкото финансово състояние "е възможно известно забавяне при изплащането на трудовите възнаграждения на персонала през следващите месеци.". Намаления на заплатите обаче не се предвиждат, уточняват от БДЖ.

Преди дни от Национална компания "Железопътна инфраструктура", която отговаря за поддръжката на железния път, съобщиха, че заради кризата ще задържат 30% от заплатите на служителите си до края на годината, а след това ще им ги изплатят с лихвите. НКЖИ също иска да съкрати близо 2000 души от персонала си.

Ако се случат всички планирани съкращения, около 4000 души, заети в сектора на железопътния транспорт, ще останат без работа до края на годината.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?