БЕХ и "Булгаргаз" вземат гаранция за газовото дело от ИНГ Банк

"Булгартрансгаз" провежда отделна процедура за своята 1/3 от глобата

БЕХ и "Булгаргаз" вземат гаранция за газовото дело от ИНГ Банк

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерното му дружество "Булгаргаз" ще вземат от софийския клон на ИНГ Банк банкова гаранция за обезпечаване на плащането на своята част по наложената от Европейската комисия глоба от над 77 млн. евро за злоупотреба с господстващо положение, която обаче се обжалва пред Съда на Европейския съюз. Санкциониран бе и газовият оператор "Булгартрансгаз" (БТГ), който обаче провежда отделна процедура за гарантиране на своето наказание, тъй като ще включи в него собствен ресурс. Петък е крайният срок за подаване на офертите от кандидатите да издават банкова гаранция за БТГ, а в понеделник ще стане ясно с кои три финансови институции ще започнат преговори и ще се избере победителят.

През декември 2018 г. БЕХ и дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" бяха санкционирани от ЕК  заради това, че са пречили на частни фирми да получат достъп до газопреносната мрежа, за да могат да участват на вътрешния пазар, както и че не са им позволили да съхраняват свое гориво в газохранилището в Чирен.

Трите компании обаче не са съгласни с тези констатации и решиха да обжалват решението на Брюксел като се възползват от възможността да не плащат наложената им глоба, а да предоставят обезпечение.

Така БЕХ е избрал ИНГ Банк Н.В. – клон София за издаване на банковата гаранция, покриваща 2/3 от имуществената санкция за неговия и на "Булгаргаз" дял.

Двете компании ще получат гаранция за 51.378 млн. евро. Предстоят преговори между двете страни за уточняване на клаузите на договора за издаване на банкова гаранция.

От БТГ чакат днес офертите на кандидатите да осигурят търсеното обезпечение за техния дял. В скоро време ще стане ясно и коя финансова институция ще осигури гаранцията за газовия оператор.

Споделяне

Още от Бизнес