Беноа Амон печели първия тур на първичните избори на френските социалисти

Беноа Амон

Беноа Амон печели на произведения в неделя първи тур на първичните президентски избори на френските социалисти пред Манюел Валс. Това съобщи френската телевизия Бе Еф Ем - Те Ве, като се позова на източници от централата на управляващата в страната партия.

Двамата ще се изправят един срещу друг на балотаж следващата неделя. Според частични резултати Амон получава 35,21 процента от гласовете, а Валс - 31,56 на сто.

Бившият министър на националното образование напусна правителството през 2014 г. заради кардинални политически разногласия с президента социалист Франсоа Оланд. Амон, който е представител на лявото крило на управляващата във Франция партия, бе смятан преди за аутсайдер в надпреварата, но спечели симпатиите с представянето си на телевизионните дебати между претендентите.

Валс, който миналия месец подаде оставка като премиер на Франция, за да се включи в надпреварата, бе считан първоначално за фаворит. Представител на дясното крило на социалистите, той обаче постепенно загуби позиции.

Според проучванията на общественото мнение и Амон, и друг левичар, Арно Монтбур, биха победили Валс на балотажа.

Хипотетичният кандидат на социалистите на президентските избори във Франция напролет обаче остава далеч назад от фаворитите - водачката на крайната десница Марин Льо Пен, кандидата на основната опозиционна сила, консерваторите, Франсоа Фийон, независимия Еманюел Макрон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон.

Президентът Оланд, който е крайно непопулярен, се отказа да се бори за преизбиране.

Първият тур на изборите е предвиден през април, а на практика сигурният балотаж - за май.

Споделяне

Още от Европа