Бензиностанциите сменят фискалния си софтуер до 30 юни

Бензиностанциите сменят фискалния си софтуер до 30 юни

Наближава крайният срок, в който бензиностанциите трябва да сменят електронните си системи с фискална памет, напомниха от Националната агенция за приходите.

30 юни е датата, посочена в Наредба Н-18, до която е необходимо търговците на горива да съобразят фискалния си софтуер с изискванията на наредбата.

Само няколко месеца по-късно – от 30 септември, всички бензиностанции ще трябва да издават касови бележки с разбивка на цената на горивото. Освен разликата в покупната и продажната цена, търговците на горива ще са длъжни да включат и информация за размера на ДДС и акциз. От петролната и газова асоциация обаче се обявиха против това изискване, защото според тях с нищо не допринасяло за изсветляването на пазара и за намаляване на злоупотребите.

Наближава и крайният срок обявяване на електронните магазини на онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г., казаха още от НАП. До 29 юни те ще трябва да сторят това.

До момента над 12 000 са декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция. Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, допълват от приходната агенция.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?