Безкомпромисно: До 1 година край на организираната престъпност

Безкомпромисно: До 1 година край на организираната престъпност

Около 250-300 човека тормозят обществото и страната като цяло, отчете вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в понеделник след национално съвещание на МВР, в което участват също ръководството на прокуратурата и на ДАНС.

Има знакови, емблематични фигури, които са се знаели, но срещу които не са предприемани адекватни действия. Пропуснатото време ни създава голяма трудност, добави министърът. По думите му има данни, че срещу познати лица от организираната престъпност е започнато да се работи едва през четвъртото тримесечие на миналата година – тоест, след смяната на правителството.

Премиерът Бойко Борисов, който също беше на съвещанието, обърна внимание, че срещу тези около 300 престъпни лица има поне 70 -хилядна армия - служители на МВР, прокурори, съдии, дознатели и представители на най-различни комисии, като например комисията "Кушлев".

Той добави, че има политическа воля, а ангажиментът към съдебната власт е изпълнен - "дали сме сгради, оборудване и заплати, а от тях очакваме резултати".

"Това трябва да е последният път, в който споменаваме броя на престъпниците", каза още Борисов, който отново изтъкна, че няма да има компромис към никого.

Това, което народът очаква и това, което Брюксел очаква, ще бъде направено, зарече се министър-председателят.

Той каза, че е призовал окръжните прокурори да пресират представителите на властта, защото това е най-добрата мярка срещу корупцията. От най- корумпираната държава в Европа, България трябва да стане пример за обратното, призова още Борисов.

В същия дух на безкомпромисни обещания се изказа и главният прокурор Борис Велчев. Вече е 2010 г. и не можем да се оправдаваме с нищо, имаме воля да се справим с организираната престъпност, заяви главният прокурор.

Той прогнозира, че в близките месеци ще има бързи и решителни действия и ще се направи такава организация, че престъпните босове да бъдат силно ограничени в своето влияние и да бъдат изправени пред съда.

Велчев е дал указания на окръжните прокурори да бъдат безкомпромисни.

По думите му, дори броят на онези, които тормозят обществото, да не е 250-300 души, а 1000, държавата трябва да се справи с тях за една година. Ако не се справим, значи при нас има нещо сбъркано, добави той.

Велчев, който скоро ще навлезе в петата година от мандата си на главен прокурор, смята, че през последните години е направено не малко срещу организираната престъпност, но то е недостатъчно.

Според премиера и вътрешния министър през последните 10 години е липсвал контрол от страна на политическото и професионалното ръководство на МВР. Без коментар остана фактът, че в 4 от тези години, от 2001 до 2005-а, Бойко Борисов бе шеф на професионалното ръководство на МВР, а Цветанов бе негова дясна ръка.

Стоим зад съдебната власт и чакаме резултати, каза министър-председателят. Той посочи, че има доверие в българския съд, независимо, че по едни и същи дела се произнасят различни присъди и различни мерки за неотклонение.

Борис Велчев от своя страна е казал на прокурорите да не коментират решенията на съда, макар че самият той понякога трудно се въздържал да не го прави.

Последният сериозен удар за МВР и прокуратурата бяха отхвърлените от съда доказателства срещу Красимир Маринов, обвинен за поръчител на първото показно покушение, станало в мандата на сегашния кабинет, както и последвалият неуспех Маринов да бъде признат за бос на организирана престъпна наркогрупа, което на първо време трябваше да гарантира прибирането му в ареста.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България