Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Безконфликтно и законно саниране на къщи на общинари с европари

Обединението "Еко бряг" работи по обновяването на домовете на топобщинарите от Червен бряг

4 коментара
Безконфликтно и законно саниране на къщи на общинари с европари

След строителството на къщи за гости с европари от роднини и близки до бивши шефове във фонд "Земеделие", за което България отнесе санкция от ЕК, сега напълно законно и без конфликт на интереси българските общинари ще могат да си санират къщите със средства от еврофондовете.

Прецедентът възникна с тримата топ общинари от Червен бряг - председателят на Общинския съвет Ивайло Иванов, на секретаря на общината Николай Недков и на директора на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев, чиито къщи се санират срещу близо 400 000 лв. Най-общо казано – общинарите си правят проектите и после си ги одобряват сами. Останалите жители на Червен бряг, които са ги избрали, дори не са знаели и чували, че има възможност да кандидатстват за финансиране.

Случаят нашумя през юни миналата година след репортаж в "Господари на ефира" .

Впоследствие зам.-министърът на регионалното развитие и ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Региони в растеж" Деница Николова сезира Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която в началото на тази година се вля в новия антикорупционен орган. Комисията не открива конфликт на интереси, а зам.-министър Николова обжалва решението ѝ пред съда. Административният съд отхвърля жалбата ѝ с мотива, че тя не е заинтересовано лице.

Така случаят Червен бряг проправя пътя за законно и безконфликтно саниране на общински къщи в 28 малки общини, които попадат в т.нар. четвърто ниво на оперативна програма "Региони в растеж". Идеята при одобряването на програмата беше средствата да отидат до най-нуждаещите се и възможно най-много хора.

Няма публична информация дали примерът на Червен бряг е последван и от други. Към момента е подаден само още един сигнал за подобен случай, казаха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на въпрос на Mediapool, но не посочиха за коя община се отнася. Мотивираха се, че "общините имат ангажимента да осигурят максимално прозрачна процедура за подбор на жилищните сгради", кандидатстващи за финансиране със средства по ОПРР. Неофициално общински съветници от Червен бряг казват, че починът е последван от колегите им в Мездра, но не желаят да бъдат цитирани и не издават имената на възползвалите се.

Според кмета на Червен бряг "всичко е наред", според МРРБ не е

Въпреки решението на антикорупционния орган и на съда, МРРБ все пак е регистрирало случая с Червен бряг като нередност и към момента не е превело нито лев по сметката на община Червен бряг, се казва в отговора до Mediapool.

"Всичко е наред с изпълнението на проекта" за обновяване на къщите на тримата общинари, се казва в отговора на кмета на община Червен бряг инж. Данаил Вълов до Mediapool. Той прилага и доказателства – решенията на КПУКИ и двете съдебни решения – Административен съд София-град и на Върховния административен съд.

В разгара на скандала миналото лято, инж. Вълов коментира пред "Господари на ефира", че "няма случайност" с избора на трите къщи на общинарите. Даде и специална пресконференция по този повод, на която обясни, че "няма нищо незаконно" и "никъде няма ограничителни условия, че щом работиш в общинска администрация, нямаш право да кандидатстваш по европейски програми и проекти".

Обновяване на три къщи за близо 400 000 лв.

Обновяването на къщите на тримата общинари в Червен бряг с европари привлече вниманието, след като местен журналист засича обществена поръчка за избор на изпълнител за реконструкция на къщите на председателя на Общинския съвет Ивайло Иванов, на секретаря на общината Николай Недков и на шефа на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев. Те се намират на ул."Георги Бенковски" 6А, ул."Кубадин" 2А и 2Б и на ул. "Раковски" 22А в Червен бряг.

Стойността на целия проект е 382 768 лв. В сумата влиза смяна на дограма, топлоизолация, ВиК и електро, обследване на сградите, авторски надзор, публичност на проекта. На две от къщите ще бъде монтирана и соларна инсталация за топла вода – 300 литров бойлер, а на третата - ново локално котелно за изгаряне на пелети с мощност 15 кВт, което ще се управлява електронно.

Въпреки тези допълнителни екстри според строителни специалисти близо 400 хил. лв. за обновяване на три къщи е висока цена. Средно обновяването на квадратен метър излиза около 250 - 280 лв., с включени всички дейности по проекта. По националната програма за саниране такива бяха първоначалните стойности, които в последствие бяха коригирани надолу от строителното министерство. Служебният кабинет на Огнян Герджиков дори сезира прокуратурата заради високите цени и липсата на контрол, но обвинението отказа да направи проверка с аргумента, че твърденията са общи и липсва конкретика.

Строителят – фирма на жената на екскмета на Нова Загора

По санирането на къщите на тримата общинари вече се работи, след като в края на годината кметът инж. Вълов подписва договора с избрания изпълнител ДЗЗД "Еко бряг". В дружеството с равни дялове участват "Еко Глобъл" и "Деапроект".

Регистрираната в София "Деапроект" ООД е собственост на арх. Деница Душкова-Прокопиева и съпруга ѝ Петър Прокопиев. Компанията в момента прави проектирането на трите къщи. Срокът за това е 45 дни и изтича в края на февруари.

Новозагорската фирма "Еко Глобъл" е отговорна за реконструкцията на домовете на общинарите и има срок да го направи за 180 дни. "Еко Глобъл" е собственост на Георги Георгиев и Катя Динева, която е съпруга на екскмета на Нова Загора Минко Динев. В Търговския регистър няма телефон за връзка с тях, нито е посочен имейл адрес.

Поръчката за санирането на трите къщи е разделена на две обособени позиции. За едната до отваряне на ценовите оферти са допуснати четирима кандидати, а за другата – петима. Двама участника са отстранени, заради пропуски в документацията.

Интересен детайл от тръжната процедура е, че първоначално комисията класира на първо място ДЗЗД "Еко Бряг" за едната обособена позиция, в която влизат две от къщите на общинарите. За изпълнител на третата е избрана фирмата "ЛАД Инвест строй" ЕООД. Впоследствие обаче фирмата информира кмета на Червен бряг, че няма да може да изпълни договора и се отказва. Така и третата къща е поета от "Еко Бряг". Общо цената, с която фирмата печели търга, е с около 36 хил. лв. по-ниска от индикативната стойност.

Къде е проблемът

При условие, че двамата съветници – председателят на Общинския съвет Ивайло Иванов и синът му Петко Петков, който също е общински съветник, участват в гласуването на решение, свързано с европроекта за санирането на къщите си, и не са декларирали официално този факт, то възникват основателни съмнения за явен конфликт на интереси, смятат юристи. От публикуваните решения на Общинския съвет на сайта на община Червен бряг не става ясно по безспорен начин дали са участвали в гласуванията.

Министерството на регионалното развитие също е имало съмнения за конфликт на интереси и по тази причина е сезирало ресорната комисия. Влялата се вече в антукорупционния орган Комисията за конфликт на интереси обаче първоначално твърди, че сигналът на МРРБ е неясен. Не се разбирало дали се отнася само срещу тримата общинари от Червен бряг – председателя на Общинския съвет, секретаря и шефа на дирекция или и против други длъжностни лица. Освен това МРРБ не посочило ясно мястото и периода на извършеното нарушение, описание на деянието и други обстоятелства, при които е било извършено, става ясно от решението на КПУКИ.

МРРБ изпраща още документи, но според КПУКИ те "преповтарят твърденията в първоначално подадения сигнал". Единственото по-различно е уточнението, че сигналът се отнася за тримата общинари. В крайна сметка комисията прекратява производството срещу общинарите с аргумента, че "в настоящия сигнал не се съдържат конкретни данни за упражнени от Н.И.Н., Е.И.Т. И И.П.И, в качеството им на лица, заемащи публична длъжност, правомощия по служба в частен интерес – собствени или на свързано с някого от тях". С две думи - няма конфликт на интереси.

Управляващият орган на оперативна програма "Региони в растеж" смята, че решението на КПУКИ за прекратяване на производство срещу тримата общинари е неправилно и незаконосъобразно.

"Комисията е прекратила производството без да събере доказателства по реда на АПК и без да бъде направено произнасяне по същество за това дали е налице конфликт на интереси", се казва в отговора на МРРБ до Mediapool. По тази причина то е обжалването по съдебен ред. Първо пред Административния съд София-град, който обаче е сметнал, че зам.-министърът на регионалното развитие и ръководител на управляващия орган на ОПРР не е заинтересовано лице и на това основание прекратява производството. Тя обжалва отново пред Върховния административен съд, който оставя в сила решението на по -долната инстанция. Според съда единствено прокуратурата е можела да жали, но тя не го е направила.

Другият проблем е свързан с факта, че трите къщи на общинарите не са включени и в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване на Червен бряг. Това е основният документ, въз основа на който се отпускат евросредствата. Поне така бяха обявили от МРРБ при изготвянето на градските планове. За да влязат нови обекти за финансиране, трябва да се иска изменение на плана. Такава процедура в момента тече например в Стара Загора. Mediapool не успя да открие документи на сайта на община Червен бряг, от които да е видно, че са направени промени в интегрирания план.

Любопитни са другите две обществени поръчки за избор на изпълнители за останалите седем сгради за саниране с европари. На един от търговете оферти са подали 22-ма кандидати, но до отваряне на ценовите предложения са допуснати само двама. И победителят по трите обособени позиции е ДЗЗД "Комфорт строй 2017", с участници "Инфра инвест контрол" ЕООД и "Екоефект 2008" ООД.

Към момента с община Червен бряг има сключени 3 договора за предоставяне на безвъзмездна европейска помощ за енергийна ефективност на 10 жилищни сгради на обща стойност над 4.1 млн. лв. Общината все още не е искала възстановяване на средства за обновяването на сградите от Управляващия орган на ОПРР, но той е започнал процедура по нередност във връзка с изнесената информация в медиите, се казва в отговора на МРРБ до Mediapool.

Ако се установи такава жителите на Червен бряг трябва да знаят, че тогава обновяването на къщите на тримата общинари ще излезе за тяхна сметка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #4

  Ако има проблем с европейските фондове, то ние се нуждаем от орган, който да следи как те работят у нас. Един малък гъвкав екип, който да отива на място и да следи: кой, какво, къде и как го прави.

 2. dgd
  #3
 3. Хитър Петър
  #2

  ЕС няма ли най-после да врътне кранчето на тези наглеци... Заприличали сме на нарко-държава от Латинска Америка - бунище с лъскави, скъпи нещица: къща палат или мазерати!

 4. daskal
  #1

  Голяма изненада! :) Това е микромодел на цялата държава. Хората на власт усвояват европейските милиони. Ще продължи още 2-3 години, докато свърши гювечът и се оттеглят, за да си харчат задигнатото на воля. Начело с главатаря си Бойко.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.