Бил Гейтс и “Тошиба“ ще разработват ядрен реактор ново поколение

Бил Гейтс и “Тошиба“ ще разработват ядрен реактор ново поколение

Компанията “ТераПауър“ на американския милиардер Бил Гейтс и японската корпорация “Тошиба“ ще се захванат с разработването на ядрен реактор ново поколение, който ще работи с обеднен уран, предадоха във вторник световните агенции, цитирайки японското издание “Никей“.

Експерименталният реактор ще е от класа на т. нар. реактори с бягаща вълна (Traveling-Wave Reactor - TWR). Названието е дадено заради това, че ядрената реакция става в много ограничена част от активната зона на съоръжението, премествайки се след това като вълна.

Подобен реактор се предполага че може да работи 100 години само с едно зареждане с обеднен уран, чиито запаси само в САЩ се оценяват на 700 хил. т. Само това количество ще стигне за осигуряването на човечеството с електроенергия в следващия един век.

За сравнение сегашните леководородни реактори работят с обогатен уран в продължение на около 60 години и се зареждат ежегодно с гориво.

"Тошиба“ започна предварителни разговори с “ТераПауър“, потвърди информация говорителят на японската корпорация Кеизуке Омори. Той обаче уточни, че разговорите са още в доста начален стадий. Бил Гейтс и други ръководители на “ТераПауър“ са посетили миналата година лаборатория за ядрени изследвания на “Тошиба“ и разменили информация.

Според "Никей" Бил Гейтс планира да инвестира лично част от богатството си, за да превърне TWR в реалност, след като по въпроса се е говорило нееднократно в последните 50 години, но все още подобно съоръжение не е разработено.

Амбицията на американската компания е да продава новото поколение реактор към 2020 г, но тя няма никакъв ноу-хау за изграждането на ядрени електроцентрали и затова планира да се съюзи с “Тошиба“, която пък е експерт в тази област, посочва още "Никей"

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?