Бившият ковчежник на управляващата партия в Испания призна за черна каса

Луис Барсенас

Бившият ковчежник на управляващата в Испания Народна партия Луис Барсенас призна, че се е занимавал с тайно счетоводство, предаде ДПА. Досега Барсенас отричаше съществуването на черна каса, в която се твърдеше, че са били внасяни подкупи от строителни компании за лидери на Народната партия, включително за министър-председателя Мариано Рахой.

Но при разпитите по време на разследването Барсенас призна, че е подготвил тайни счетоводни документи, които бяха публикувани от два вестника. Той отстъпи от предишните си твърдения, че документите са фалшиви. Бившият ковчежник на партията потвърди тяхната автентичност и предостави на съда още подобни документи.

Признанието му засилва натиска върху правителството на Рахой. Корупционният скандал накара социалистите, които са главната опозиционна сила, да започнат разговори с други партии за обсъждане на стратегия как премиерът да бъде принуден да подаде оставка. Народната партия има абсолютно мнозинство в парламента.

Социалистите казаха, че не се стремят към предсрочни избори в момент, когато правителството се опитва да извади страната от икономическата криза, но призоваха управляващата партия да избере нов министър-председател, който да бъде утвърден от парламента.

Рахой каза, че скандалът няма да провали програмата му за политическа реформа, насочена към справяне с дълбоката рецесия и огромната дупка в бюджета, отбелязва Ройтерс. "Ще защитавам политическата стабилност и ще изпълня мандата, даден ми от испанските избиратели", заяви той на пресконференция.

Срещу премиера няма повдигнати обвинения в каквото и да е престъпление. Рахой отрича той или други лидери на партията да са получавали незаконни плащания.

През уикенда обаче в. "Мундо" публикува текстови съобщения между Рахой и Барсенас, показващи, че двамата са поддържали личен контакт до към март и че министър-председателят се е опитвал да ограничи възможните вреди от бившия ковчежник.

Рахой призна днес, че съобщенията са автентични. Според него те показват, че той не се е поддал на изнудване от Барсенас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?