Бившият ректор на МУ Ваньо Митев на съд за неизгодни сделки и прием на студенти

”Благодаря на прокуратурата, че не ме обвинява за това, че дишам”, коментира той и отхвърли обвиненията

Ваньо Митев

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и главният секретар на висшето училище по негово време Алексей Алексеев се изправиха пред съда за неизгодни сделки и консултантски договори и незаконен прием на студенти.

”Аз съм благодарен на прокуратурата, че не ме обвинява за това, че дишам", заяви пред журналисти Ваньо Митев на първото съдебно заседание по делото в понеделник. Според него обвиненията му са "абсолютно несъстоятелни". Той коментира, че е оставил университета ”със 100 млн. лв. - плюс, а не на минус”.

”Вдигнал съм четири пъти заплатите и съм обновил цялата база", каза Митев в коментар на обвиненията за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.
По повод обвиненията за незаконен прием на студенти, Митев каза, че е имало входен тест, но ”той не се нарича изпит”.

По думите му атаката срещу него е започнала от ”един измислен одит на Министерството на образованието” по времето на Меглена Кунева.

Митев се оттегли от управлението на Медицинския университет през април миналата година след два ректорски мандата и без да има право да заеме поста отново.

Само половин година по-късно той и приближени до него, включително Алексеев, организираха смяната на новия ректор Вихра Миланова на тъмно и по начин, чиято законност се оспорва в съда. “Превратът“ беше предшестван от одит на образователното министерство, който показа груби нарушения в приема на чуждестранни студенти по времето на Митев, незаконно обучение в изнесените центрове на университета в чужбина, скандални сделки.

За част от тези разкрития в момента Митев и Алексеев отиват на съд.

Митев е обвиняем за това, че съзнателно е допуснал подчинения му тогава Алексеев да извърши престъпление по служба като е позволил 146 чужденци от страни в ЕС да бъдат записани да следват медицина без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1.1 млн. лева.

Друго обвинение срещу Митев е, че е сключил неизгодна сделка за правна помощ с двама адвокати при липса на необходимост от такъв договор и назначени двама юрисконсулти в учебното заведение и от това за университета е настъпила вреда за 28 800 лева.

Освен това Митев ще отговаря пред съда за това, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, в следствие на което от съзнателно сключени договори от бившия главен секретар са настъпили щети за 290 000 лева за университета.

Алексеев от своя страна е подсъдим за незаконния прием на чуждестранни студенти на занижени такси и за няколко неизгодни сделки, ощетили висшето училище с 244 718 лева.

Той ще отговаря пред съда за покупката на скъп джип "Рейндж Роувър", от която според прокуратурата е настъпила щета за университета за 177 108 лева.
Алексеев е обвинен и в неизгодни сделки за юридически консултации за научноизследователско проучване и за нов устройствен правилник на университета за 28 000 лева. Той ще отговаря и за още един договор за юридически услуги за 10 200 лева.

Алексеев е подсъдим и за неизгодна сделка с посредник за привличането на чуждестранни студенти в изнесените звена на университета.

Той ще отговаря пред съда и за това, че е присвоил чужди пари – сумата от 45 782 лева, собственост на МУ-София, поверени му да ги управлява, като разпоредил изплащането на сумата в полза на две търговски дружества - за рекламиране на университета във Великобритания и за пренасочване на студенти от изнесеното звено в Швейцария в София.

Делото продължава през октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България