Бившият шеф на Авиоотряд 28 с обвинение заради "екзотичните" полети

Бившият шеф на Авиоотряд 28 с обвинение заради "екзотичните" полети

Прокуратурата обвини бившия шеф на Авиоотряд 29 Пенчо Пенчев заради полетите по времето на правителството на ГЕРБ и служебния кабинет на Марин Райков.

Пенчев е обвинен в длъжностно престъпление заради това, че от ноември 2009 г до юни 2013 г е издавал заповеди за полети в услуга на хора, които са извън предвидените по закон.

Ако бъде признат за виновен той може да получи присъда от една до осем години и да бъде лишен от правото да заема ръководни постове.

Това е първото обвинение заради скандала със "странното използване" на правителствените и военни самолети по време на управлението на премиера Бойко Борисов. Те бяха обект и на парламентарно "разследване", което стигна до гръмки разкрития за количествата изядени фъстъци, обслужване на футболни отбори и превоз до селцето на Дядо Коледа във Финландия. Миналия месец обаче Сметната палата излезе с доклад от одит, който засече злоупотреби с държавни пари с резолюции на бившия премиер Бойко Борисов, укриване на данъци и пълен хаос в документацията на "Авиоотряд 28".

Според Закона за гражданското въздухоплаване полети със специално предназначение са за превоз и обслужване на президента, премиера, чужди държавни ръководители и делегации.

Според държавното обвинение от действията на Пенчев са настъпили немаловажни вредни последици за Авиоотряда. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

Пенчев напусна поста през юни 2013 година, след като го заемаше от края на 2009 г.

Прокуратурата бе сезирана за използването на правителствените самолети от доклада на временната парламентарна комисия, която се занимава три месеца със случая под ръководството на депутата от "Атака" Венцислав Лаков.

Комисията констатира, че авиоотрядът е изразходвал над 32 млн. лв. за нерегламентирани полети.

Установени бяха и вече известните полети за превоз на спортни отбори, снимане на филми и други.

Извършени са и 67 полета със самолети на Военновъздушните сили на стойност 800 000 лева, като при много от тях не е ясно кой е пътувал на борда на самолетите и хеликоптерите.

Разследването по тази линия се води в Софийската военноокръжна прокуратура, но все още няма повдигнати обвинения.

ГЕРБ контраатакуваха проверката на сегашните управляващи, като подадоха сигнал до прокуратурата за нарушения при купуването на два самолета Еърбъс 319 за нуждите на авиоотряда.

Темата за Авиоотряд 28 бе повдигната преди около две години, след като стана ясно, че услугите на службата са били ползвани от любителския футболен отбор Витоша - Бистрица, повече известен като Бистришките тигри, чиито цветове защитаваше тогавашният премиер Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България