Близо 400 чиновници в "евтина командировка" в чужбина заради изборите

388 души от държавната администрация ще бъдат командировани в чужбина за членове на секционните комисии. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова, която е ръководител на работната група за организация на изборите в чужбина.

162 души от командированите ще са служители на МВнР.

Секционните комисии по закон се състоят най-малко от петима души. Партиите не демонстрират сериозен интерес към изпращането на хора за попълването им и затова се налага изпращането на голям брой държавни служители.

Тодорова обясни, че командироването на служителите включва разходи за пътни, дневни, квартирни.

"Стремежът е това да стане по най-икономичните възможни тарифи. Нашият стремеж е на по-отдалечените дестинации да бъдат командировани служители, които се намират в най-близката географска точка заради постигане на известни икономии", каза Тодорова.

Секциите в чужбина са се увеличили с 88% спрямо изборите през 2013 година.

Броят на избирателните секции зад граница за предстоящия парламентарен вот е 426, като 31.92 на сто от тях са в Турция, 9.62 на сто - в САЩ, 9.39 процента във Великобритания, 4.46 на сто в Германия, 9.62 на сто - в Испания, а 2.58 на сто - във Франция.

32.39 на сто от секциите са в други държави.

Рекордният брой на секциите се дължи на промените в изборното законодателство. За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места.

Главният секретар на МВнР Веселин Вълчев припомни, че от министерството са имали обосновани опасения, че отпуснатите от бюджета 1 200 000 лева за обезпечаване на изборите зад граница няма да бъдат достатъчни.

Разчетите показват, че необходимата сума е 1 876 000 лева.

"Те ще бъдат отпуснати, ръководството на МВнР проведе среща, включително с премиера, и от него имаме обещание, че необходимата сума ще бъде отпусната", допълни той. "Разходите ще бъдат направени по възможно най-икономичния начин", каза още Вълчев.

Според МВнР отварянето на много секции гарантира по-висока избирателна активност.

През 2005 г., например, когато е имало най-много секции досега - 341, гласувалите са били 76 622, а на последните парламентарни избори през 2013 г. са гласували 115 737 при доста по-малко секции.

Споделяне

Още от Избори 2014