Боби Цанков предлагал услугите си на прокуратурата по редица дела

Боби Цанков предлагал услугите си на прокуратурата по редица дела

Убитият Боби Цанков, който афишираше връзки с мафията и напоследък пишеше за нея, сам е предлагал съдействието си на прокуратурата по редица знакови дела, научи Mediapool. Източници от прокуратурата твърдят, че Цанков не е бил търсен от тях преди сам да предложи осигуряването на свидетели срещу мафията. По неофициална информация именно затова той се е срещал по своя инициатива и с градския прокурор Николай Кокинов.

От тези срещи обаче не е произлязло нищо официално, стана ясно в четвъртък от думите на главния прокурор Борис Велчев. Той посъветва медиите да попитат Кокинов за срещите му с Цанков.

Велчев заяви, че ръководството на прокуратурата е било уведомявано за тези визити, които не са били тайни, но преди да бъде разстрелян, той не е давал показания.

Mediapool не успя да открие за коментар градския прокурор.

Срещу арестувания Красимир Маринов – Големия Маргин вече бе повдигнато обвинение, че в съучастие с брат си Николай Маринов – Малкия Маргин е поръчал убийството на Цанков. Нито от полицията, нито от прокуратурата обаче обясняват официално защо им е на Маргините да "поръчват" радиоводещия. По неофициална информация той щял да сам да свидетелства срещу тях по делото им за пране на пари, което още не е влязло в съда.

От тук произтичат множество хипотези, включително и тази, че Боби Цанков се е опитвал да играе като "двоен агент", като се има предвид, че той и Маргините имат общи довереници, ползвайки една и съща адвокатска кантора.

Другата голямо противоречие около разследването е, че полицията продължава да търси Николай Маринов – Малкия Маргин, но без той официално да е обявен за национално издирване. Това стана ясно от изявленията на шефа на столичната полиция комисар Валери Йорданов в четвъртък и на адвоката на Малкия Маргин – Людмил Рангелов. Първо комисар Йорданов обяви, че Маринов се търси, а след това адвокат Рангелов се позова на високопоставен източник в МВР и обясни, че официално няма заповед за това.

Веднага след убийството на Цанков полицията прибра Красимир Маринов и Стефан Бонев – Сако. Първоначално бе съобщено, че и Николай Маринов е арестуван, но впоследствие се оказа, че не е.

След това изтече информация, която не бе опровергана, че по-малкият брат е бил задържан от полицията, но в този момент не е имало заповед за ареста му и е бил пуснат. После от него вече не останала и следа.

Шефът на националното следствие Бойко Найденов опроверга твърденията, че Цанков е бил защитен свидетел. "Има достатъчно данни, че братята са поръчали убийството на Цанков", каза Найденов в четвъртък пред БНТ. Той допълни обаче, че обвинението ще бъде най-сигурно, "когато се открият физическите убийци на Цанков". За наличие на достатъчно данни говори и главният прокурор Борис Велчев.

Найденов, който е и зам.-главен прокурор, заяви, че МВР е ангажирало целия ресурс за разкриване на убийството. Осигурена е и охрана за всички, за които е преценено, че имат нужда от нея, продължи Найденов, без повече подробности.

Данните, които разследващите имат срещу Маргините, са достатъчни за 72-часовата мярка. Събирането на доказателства продължава, обясни още началникът на столичната полиция. Валери Йорданов смята, че половината от "журналистическите" материали на Боби Цанков са измислица. Цанков е смесвал истински факти с голяма доза литературна измислица, а резултатът е "една каша", добави той.

Според него единствената цел на Цанков е била да се популяризира. Той не изключи варианта убитият да е бил използван и чрез писанията си в жълтата преса да е изпълнявал поръчка.

Йорданов отрече слуховете, че Цанков е бил информатор на МВР. Той смята, че физическите убийци са българи, а не чужденци, както съобщават някои медии. Йорданов добави, че двамата пострадали при стрелбата срещу Цанков не са му били охранители и са го познавали "само от публикациите му".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?