Боби Цанков предостави ценна информация, но не е бил свидетел

Боби Цанков предостави ценна информация, но не е бил свидетел
Убитият преди няколко дни в София Боби Цанков е предоставил ценна информация на прокуратурата, заяви в неделя пред БНР градският прокурор на София Николай Кокинов, който потвърди, че е имал многократни срещи с Цанков.

"За първи път г-н Цанков ми се обади, мисля, ноември месец, по повод тези заплахи, които бил получил на някакъв светофар от едно лице, което, знаете, Районна прокуратура обвини. Това е поводът всъщност да се запозная с г-н Цанков. До този момент не го познавах. След което той предложи услугите си и започна да ни посещава в Градска прокуратура, като предоставяше определено количество информация по различни случаи. Както бихме действали и за всеки друг член, който желае да сведе до нашето знание информация, го поканихме. Информацията действително беше сериозна и ценна. Ние се опитахме да я вкараме в рамките на шаблона Наказателен кодекс ", посочи Кокинов.

Той обаче уточни, че Боби Цанков, който съден за редица измами, има контакти с подземния свят и разказваше за това в жълтата преса, никога не е искал да получи статут със специална защита, защото смятал, че е организирал перфектно охраната си.

Градският прокурор уточни, че срещите му с Цанков са били винаги в присъствието на негови колеги прокурори, но протоколи от разговорите с бившия радиоводещ не са водени.

За тези срещи потвърди преди дни и главният прокурор Борис Велчев, който каза, че Боби Цанков не е давал показания.

Прокурор Кокинов отрече Боби Цанков да е бил свидетел по делата срещу Красимир и Николай Маринови – братя Маргини, които обвинението счита за поръчители на убийството на Цанков.
Боби Цанков не е свидетел по този процес и не би могъл да бъде с оглед на факта, че вече е мъртъв, заяви Кокинов.

"Кой е казвал, че той ще се яви по този процес и ще дава свидетелски показания?", каза прокурорът в отговор на въпрос дали Цанков е убит тъкмо защото е щял да се яви като свидетел по делото срещу братята Маргини, чието следващо заседание е насрочено за 13 януари.

Градският прокурор отказа да коментира за какво са разговаряли с Цанков, "защото това ще попречи на следствието".

Според него 30-годишният бивш радиоводещ е бил доста противоречива личност. Не мога да го нарека най-големия злодей, човек претърпява някакъв катарзис, добави Кокинов. Пред него Цанков е твърдял, че желае да бъде полезен на прокуратурата.

"Боби Цанков не е имал официално процесуално качество на свидетел. Няма понятие като "таен свидетел". Той не е никакъв свидетел", повтори градският прокурор. 

Той допълни, че причините за убийството на Боби Цанков ще са ясни, когато приключи разследването и отказа да коментира версии.

Венета Райкова: В разговорите ми с Цанков не е ставало дума за Маргините

В същото време телевизионната шоу водеща Венета Райкова съобщи със специално писмо до медиите, че никога не е свидетелствала, че Боби Цанков е бил притеснен за живота си.

Пред ден, когато Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на Големия Маргин, обвинен като подбудител на убийството на Цанков, бе разпространена информацията, че такива опасения за живота си бившият радиоводещ е изказал пред майка си, пред съпругата си и пред Венета Райкова.

"Вчерашният ден беше особено странен за мен, след като от журналистически обаждания и публикации (а не от съответните органи и институции!) аз научих, че съм един от тримата свидетели, на чиито показания се позовава съдът, за да остави в ареста Красимир Маринов, известен като Големия Маргин", посочва в неделя Райкова.

Тя уточнява, че не е разпитвана пред съдия, а пред дознател, и е водила, както се оказало впоследствие, неформален разговор с Мирослав Данаилов - шеф в сектор "Убийства" в СДВР.

Според изявлението ѝ по време на предаването "Горещо" на 9 януари вечерта, в което бяха показани неизлъчвани преди това кадри от интервюто на Райкова с Боби Цанков, "повече от ясно се видя", че той не се страхувал за живота си. 

"Независимо какво му се иска на някой в нито един от разговорите ми с Боби Цанков не е ставало дума за Маргините. Той предпочиташе да прави разкрития за вече мъртви представители на подземния свят", посочва Райкова.

В разговора, показан в събота вечер, Боби Цанков заяви, че е изненадан, че след показанията му разследващите органи не са потърсили Манол Велев, простреляният преди три години близък до президента бизнесмен, съпруг на бившата шефка на спортната агенция Весела Лечева.

Кокинов: Предприели сме всичко необходимо да скрием и опазим свидетелите 

В същото време прокурор Кокинов напомни, че в събота СГС е приел доказателствата на обвинението, че Големия Маргин е съпричастен към убийството на Боби Цанков. Вероятно защитата ще обжалва, но смятам, че сме достатъчно силни, за да се потвърди това определение и на втората инстанция, добави той. Кокинов добави, че продължава събирането на доказателства за издирване на самите извършители на убийството.

"Мисля, че след няколко дни ще разберете какво ни е окуражавало, но нека да не бързаме все още с изявленията. Има още много неща, които не са известни на широката общественост и не е редно в момента да бъдат оповестявани. Имаме причина за това", добави Кокинов.

Запитан не са изложени на риск хората, за които прокуратурата твърди, че са свидетелствали, че покойният Цанков се е страхувал от Маргините, той отговори: "Предприели сме всички необходими мерки, за да ги скрием и запазим живота и здравето им". "Обществеността би трябвало да е спокойна и да ни вярва, тъй като действително сме се заели много сериозно със случая, и както виждате колкото по-малко от наша страна има коментари по този въпрос, толкова по-големи успехи жънем в тази насока", добави прокурор Кокинов пред БНР.

Боби Цанков, който бе разстрелян на 5 януари посред бял ден в центъра на София, бе погребан в неделя. На опелото на Централните софийски гробища са присъствали около 20-30 души. Освен роднините и вдовицата на Цанков, там са били Димитър Ходжев, известен като Митьо Крика, и съпругата му Нина Никол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?