Маскираният свидетел срещу Маргините разочарова прокуратурата

Маскираният свидетел срещу Маргините разочарова прокуратурата

Прокурорският свидетел с маската, който в четвъртък трябваше да даде ключови показания по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, неочаквано "заболя” от амнезия.

"Не познавам никого от подсъдимите, не съм се срещал с тях, безработен съм, лежа си вкъщи”, заяви в четвъртък пред Софийския градски съд Иво Илчев.

Извън съдебната зала градският прокурор Николай Кокинов заяви, че Илчев е бил притискан да не свидетелства. Илчев трябваше да даде показания на миналото съдебно заседание преди седмица, но тогава разпитът му се отложи, тъй като в последния момент поиска адвокат.

Преди седмица Илчев получил телефонно обаждане от негов познат, който го предупредил да "внимава какво прави”, обясни Кокинов. По думите на прокурора, Илчев размислил и се отказал да дава показания по делото. Неофициална информация на Mediapool сочи, че обаждането към Илчев е направено от SIM карта, която не е на нито един от българските мобилни оператори.

Сега ще изискаме протокола от днешното заседание и ще го изпратим на районната прокуратура, за да му се образува дело за лъжесвидетелстване, каза Кокинов. Той обясни, че по време на разпит пред съда по разследването за убийството на Боби Цанков - Илчев е казал съвсем различни неща за Маргините.

Иво Илчев е защитен свидетел по делото за убийството на Боби Цанков. Той е един от хората на чийто показания се гради обвинението срещу Големия Маргин, че е поръчал разстрела на радиоводещия.

Прокуратурата очакваше Илчев да разкаже пред съда за негови разговори с един от съпроцесниците на Маргините – Бисер Илиев. На миналото заседание обвинителите заявиха, че Илчев ще изложи факти и обстоятелства, свързани със създаването на организираната престъпна група за подготовката на три убийства.

Маскираният свидетел, който бе скрит зад параван, каза в съда, че не е давал писмени показания пред обвинителите. "Когато съм ходил в градска прокуратура съм водил само общи разговори в коридора. Поздравявал съм, здравей, здрасти, това е”, свидетелства Илчев.

Така той се превърна в поредният свидетел по делото, който с нищо не доказва, че Маргините и още четири лица са подготвяли убийствата на Любен Гоцев и вече покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора.

След разпита зад параван, бяха изчетени показанията на Иван Тодоров от досъдебното производство. Пред разследващите през октомври 2005 година Доктора обяснил, че месец по-рано докато паркирал автомобила си при него отишъл човек, който му казал, че работи в службите. Мнимият "агент” предупредил крупния контрабандист, че му подготвят атентат. Повече подробности Доктора не научил. Пред разследващите той казал, че се познава с Маргините, но няма конфликт с тях.

По делото бяха разпитани още няколко свидетели, чиито показания нямат особена стойност, сред тях бе и балдъзата на Малкия Маргин. 

Споделяне

Още по темата

Още от България