"Боец" сигнализира посолството на Испания за къщата в Барселона

Къщата в Барселона на бившата манекенка, според кадрите от видеото във Фейсбук

Гражданското движение "Боец" съобщи в петък за подаден сигнал до посолството на Испания за скандала с къщата в Барселона, в който бе въвлечен и премиерът Бойко Борисов. Сдружението иска посолството да предаде сигнала до испанската прокуратура.

Случаят е от началото на юли, когато във Фейсбук бе създадена групата "Да спрем разграбването на България". В нея анонимните администратори публикуваха два клипа с информация, че премиерът Бойко Борисов и близки до него хора имат връзка с покупката на къща в Барселона, в която живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с дъщеря си Ема. Имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми.

Авторите на разследването обещаваха да проследят целия "път на милионите, които някой е осигурил, за да осигури на Борислава Йовчева и нейното дете комфортен и спокоен живот в Барселона". На 20 юли групата бе изтрита, въпреки че създателите на групата бяха обещали да пуснат трето видео, в което да разкажат за връзката на близкия до премиера Иван Саздов със скандала.

"На 7 юли в медийното пространство в България бе публикуван видео материал, в който се разкриват данни, водещи до основателни съмнения за корупция, пране на пари, данъчни и финансови измами на територията на Кралство Испания. От приложените документи могат да се направят обосновани съмнения за извършени тежки корупционни престъпления, в които са замесени български политици и бизнесмени", пише в сигнала на "Боец" до прокуратурата в Испания.

Внасянето на сигнала в испанското посолство в София

Към него е приложен и активен линк към видеоклиповете. Сдружението "Боец" е предало още публикуваните в медийното пространство документи, свързани със случая.

"В Гражданско сдружение "БОЕЦ" считаме, че в така представената и станала публична информация се съдържат данни за пране на пари, финансови, данъчни и други престъпления на територията на кралство Испания.  В сигнала ни сме посочили наша електронна поща за контакт и отговор и заявяваме своята готовност да сътрудничим на испанските власти за установяване на всички факти и обстоятелства, касаещи подаденият от нас сигнал", пише още в сигнала, връчен и в посолството на Испания в София

Какво се разказваше в последното видео

"Бащата на Борислава Йовчева е Георги Йовчев от Сандански. От обикновен работник в Барселона той изведнъж става управител на фирми с активи за милиони евро. След Борислава той е новият управител на фирма Numin invest SL, която е собственик на луксозната къща с оценка 2.9 милиона евро", разказваше публикуваният преди три дни видеоклип.

Георги Йовчев е управител и на още една фирма, която е регистрирана на същия адрес - Ema BGS. В тази фирма кипърската офшорка Palms enterprises и нейният пълномощник Силвия Илиева Николова са наляли общо 1.75 милиона евро в брой.

Представител на Palms enterprises в България е българският бизнесмен Йордан Христов, който е съпруг на Силвия Николова. Чрез Христов кипърската офшорка управлява "Спортни имоти Приморско" АД. В тази българска компания участва и близкия до премиера Иван Саздов от Банкя.
По-нататък разследването стига до Тенис клуб – Банкя, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов. В този тенис клуб Борисов често играе и провежда срещи, а в двора на клуба има и негов паметник, издялан от дърво, твърдят посетители.

Второто видео приключва с обещание за трети епизод на разследването, в който ще бъде разказано кой е Иван Саздов - другото лице на Palms enterprises в България.

"Следите ще ни отведат до охраняваната от НСО улица "Лафонтен" в Банкя. Нали знаете кой живее там?", са последните изречения от видеото. Показана е къщата, която е буквално залепена за оградата на къщата на премиера Бойко Борисов.

Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът "Биволъ" публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче. Посочената тогава сума беше различна - 1.5 млн. евро.

Бойко Борисов отрича да има нещо общо с къщата в Барселона и някой от обитателите ѝ. Той отрече и през 2016 г., в разгара на "Яневагейт". Александър Чаушев, който е купил въпросната къща, също отрича връзка на Борисов, но отказва да разкаже подробности, защото "случаят е личен".

Споделяне

Още по темата

Още от България