Богомил Райнов избран за носител на държавна награда за 2006 г.

Министър-председателят Сергей Станишев ще връчи в сряда държавната награда "Св. Паисий Хилендарски". Неин носител за 2006 г. е Богомил Райнов. Това съобщиха от правителствената информационна служба във вторник.

Богомил Райнов е роден на 19 юни 1919 г. в София. През 1943 г. завършва "Философия" в СУ "Климент Охридски". Син е на писателя, философа и културния деятел от времето между двете войни проф. Николай Райнов.

“Богомил Райнов е изтъкнат писател, изкуствовед и естет с доказан принос към българската културна идентичност”, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Самият Райнов бе сред централните фигури на културата в комунистическа България, тачен и толериран от режима, член на ЦК на БКП, години наред зам.-председател на Съюза на българските писатели, духовен наставник на Людмила Живкова, но не по марксизъм-ленинизъм, какъвто “пламенно” е изповядвал и заради който се отрича от баща си, а по източни религии и тибетска мистика.

Автор е на десетки прозаични и поетически произведения, сред които е романът “реабилитация” за баща му “Тютюневият човек”, и последната му изповед от 2001 г., приета силно скептично от причастни към творческия и партийния му път “В името на отца”, поредица криминални романи “Няма нищо по-хубаво от лошото време”, “Денят не си личи от сутринта”, “Голямата скука”, в които популярност добива героят му българския дедектив –партиец и социалистически Джаймс Бонд - Емил Боев.

В книгата си анализ на западната криминална проза “Черният роман” Райнов анализира “упадъчния шпионски роман” и такива “вражески” автори като Джеймс Хадли Чейс, Джон льо Каре, Ян Флеминг. По това време българските читатели бяха “предпазени” от произведенията на тези автори, но в замяна на това Богомил Райнов им разказваше колко са лоши те.

Рецензията си от 2002 г. на книгата на Райнов “В името на отца” известната  критичка и писателка Невена Стефанова озаглавява “Талантлив угодник, какво унизително съчетание” - заглавие, характеризиращо феномена Райнов, когото правителството ще награди в сряда.   

Тазгодишният носител на наградата е бил определен от жури в състав: председател - акад. Светлин Русев, и членове - арх. Иван Станишев, Иван Павлов, Велислав Заимов, Милен Вълков, Христо Мутафчиев, Ивайло Мирчев и Николай Петев.

Церемонията по награждаването ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет.

Наградата "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с постановление на МС от 28 юли 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Предложения за нея могат да правят държавни органи и неправителствени организации, свързани с културата. Министърът на културата назначава комисия, която обсъжда всички постъпили кандидатури и подготвя аргументирано предложение за носителя на престижната награда до министъра на културата.

Министър-председателят присъжда със заповед държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" въз основа на доклад на министъра на културата.

Носители на наградата досега са проф. Вера Мутафчиева, проф. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов и арх. Богдан Томалевски.

Споделяне

Още от