Бойко Борисов няма стратегия за общинска икономика

Бойко Борисов няма стратегия за общинска икономика
Въпреки мащабния си бюджет, Столичната община продължава да няма стратегия и виждане за развитието на общинската икономика, се казва в доклад на неправителствената организация фондация "Аксес". Според анализа липсата на ясни приоритети при харченето на бюджетни средства създава впечатлението за стихийна разходна политика и съмнения за изразходване на пари с лека ръка. Наблюденията, станали основа за доклада, са за периода 1 септември- 31 октомври 2008 г.

Екипът на "Аксес", който през последните години следи процесите в Столична община, все още намира контролните механизми върху администрацията и общинските фирми като "крайно недостатъчни" и функциониращи с "големи дефекти". Това е особено видно в управлението на "Софийски имоти" и контрола върху рекламата на територията на общината.

"При толкова безпомощен Общински съвет – който от години не е в състояние да спре злоупотреби в собственото си дружество "Софийски имоти" – софиянци ще трябва да чакат най-интересните новини и решения не от Столичния съвет, а от прокуратурата", се казва в доклада, който визира неспособността на градския парламент да упражни контрол върху ръководството на дружеството.

Неправителствената организация отчита, че повече от година след началото на пълния мандат на кмета Бойко Борисов, проблемите в София продължават да се политизират. Последният актуален пример е спорът между държавата и общината за бъдещето на "Топлофикация – София" и боклука на града.

"До този момент държавата и общината играят политическа игра, която си е по-скоро надлъгване, и – по думите на кмета – изнудване. Двете страни се обсипват с обвинения в опит да се избавят от отговорност за решение", се казва в доклада на "Аксес".

Въпреки това организацията отчита, че заяждането между изпълнителната и местната власт в София е по-скоро фиктивно, защото държавата не е наложила глоби на Борисов заради кризата с боклука. "Кметството и държавата в момента се занимават с това, което военните наричат "контрол върху пораженията”, се казва в анализа.

В същото време от "Аксес" прогнозират, че проблемите на София ще продължат да се политизират предвид наближаващите парламентарни избори, а управлението на "общинската икономика вече е политическо мерило".

Още от Бизнес

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?