Бойко Борисов праща Меглена Плугчиева посланик в Швейцария

Спорен кадър на ГЕРБ, владееща библейски езици, заминава за Хърватия

Бойко Борисов праща Меглена Плугчиева посланик в Швейцария

Правителството предлага депутата от БСП и бивш вицепремиер в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева за посланик в Швейцария. Тя обясни, че е научила за номинацията си от медиите, а лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че Плугчиева "не се чувства добре в парламента" и отхвърли коментарите, че БСП е "заслужила" новия пост със съгласие да затихне скандал с търгуването на дървесина.

Плугчиева отговаряше еврофондовете в правителството на тройната коалиция, преди това бе посланик в Германия, а още по-рано – зам.- министър на земделието в кабинета "Сакскобургготски", отговарящ за горите. Тя очевидно печели доверието на правителството на Борисов, въпреки критиките към него, които като опозиционен депутат си позволява нерядко от парламентарната трибуна.

Плугчиева бе единственият депутат от БСП, който гласува "въздържал се" при одобрението на състава на кабинета на ГЕРБ в парламента на 27 юли 2009 г. С думите "заставаме зад всяка достойна българска кандидатура" през януари 2010 г. премиерът Бойко Борисов подкрепи Плугчиева за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие, но тя не успя да спечели надпреварата.

Освен че се ползва с подкрепата на Борисов (засега по поплучно неизеснени причини), Плугчиева е смятана за близка и до президента Росен Плевнелиев. Прессекретарят на държавния глава Мария Иванова беше пресаташе на Плугчиева, директно отиде при Плевнелиев, когато той беше назначен за регионален министър през лятото на 2009 г.

Плугчиева е поредният кадър на тройната коалиция, който получава одобрението на ГЕРБ за посланик, след като вече бе предложен бившият зам.-вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на тройната коалиция Бойко Коцев за посланик в Москва.

Плугчиева научила от медиите, че ще става посланик

"Дипломатическата работа е надпартийна и е работа за страната, за държавата", коментира във вторник Плугчиева, след като бе обявена посланическата ѝ номинация.

"След изборите 2009 г. аз неколкократно съм заявявала, че търся възможност да се върна на дипломатическото поприще. Смятам, че там е моята сила, възможността да проявя натрупания опит, умения и качества. Мога само да бъда благодарна на правителството за това предложение. За мен това ще бъде една прекрасна възможност да мога да работя за страната", заяви Плугчиева пред агенция Фокус.

Тя не коментира подробности около разговорите, свързани с номинацията и предположи, че колегите ѝ от БСП са научили като нея за предложението на правителството от медиите.

"Всеки посланик замразява членството си в партия. Бях го направила и като посланик в Германия три години и половина. Това е надпартийният характер на работата, работа за страната, което признавам, че на мен ми допада. Там е моята сила, моят опит, натрупан и като посланик, и като вицепремиер", каза Меглена Плугчиева.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви от своя страна, че решението на Плугчиева да зареже опозиционната дейност и да представлява държавата ни в Швейцария било лично.

"Тя ми е споделяла неведнъж, че не се чувства добре в Народното събрание", обясни председателят на левицата.

По думите му бившият вицепремиер била много дейна личност, която се чувствала отлично на такива позиции. Тя като много успешен и авторитетен посланик в Германия, би се справила добре и в Швейцария”, смята Станишев, според когото дискомфортът на Плугчиева в Народното събрание се дължал на “действията там”.

Лидерът на БСП отбеляза също, че това не е първи опит на бившия му вицепремиер да получи пост в чужбина и при тази власт.

На въпрос дали получаването на посланическото място за Плугчиева е разменната монета за затихващия скандал с дървесината, който се разигра преди седмици между БСП и ГЕРБ, Станишев заяви, че "никаква разменна момента не може да има".

Според неофициална информация от БСП Бойко Борисов е постигнал уговорка с Плугчиева скандалът с търгуването на дървесината да бъде потулен.

"Ще го гоним до дупка и ще защитаваме интересите на малките и средни фирми в тази област и на крайните потребители. Никаква разменна монета: ще го гоним до дупка, и ще го гоним до отмяна на наредбата. Ще защитаваме интересите на малките и средните фирми в този сектор и интересите на крайните потребители, които заради този монопол се поставят пред свръхцени", каза още той.

Спорен кадър на ГЕРБ, владееща библейски езици, заминава за Хърватия

Сред новите посланически предложения има и интересна кандидатура от партийната квота на ГЕРБ – областният управител на Ямбол Таня Димитрова, която трябва да представлява страната ни в Хърватия.

Димитрова вече привлече вниманието на медиите с шарената си биография и твърдението, че знае шест езика, сред които латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки. Била е репортер в ямболския вестник “Тракиец” и издател на в. “Време”. Работила е и като медицинска сестра.

Името ѝ бе замесено в едно от делата срещу кмета на Ямбол Георги Славов (ГЕРБ). Според обвинението Славов е сключил договор с фирмата на Димитров - “КТС” за близо 100 хиляди лева. Той е нарушил Закона за обществените поръчки, тъй като нито една от фирмите участнички не е отговаряла на поставените изисквания и е трябвало да прекрати процедурата. Едно от условията е било кандидатът да издава бюлетин на общината да е мениджър с висше журналистическо образование и минимум 10 г. опит в издаването на печатни издания.

В хода на процеса бе поискана справка от Софийския университет дали Димитрова има висше образование по журналистика. Оказа се, че тя има само допълнителна квалификация по журналистика към богословското си образование, която обаче не може да се равни на висше журналистическо образование. По това дело Славов бе признат за виновен и получи условна присъда от година и половина на първа инстанция. Апелативният съд обаче върна случая за ново разглеждане.

Според биографията на Таня Димитрова тя има полувисше медицинско образование от ПМИ – Пловдив. През 1994 г. взема магистърска степен по "Теология" от СУ "Св. Кл. Охридски”. Има бакалавърска степен по "Журналистика" от СУ "Св. Кл. Охридски". Специализира "Счетоводство на предприятието” в Икономически университет Варна. През 2003 г. завършва "Право" в УНСС - София.

Другите петима от предложените посланици са кариерни дипломати, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

От МвнР не коментираха предложенията.

Посланик в Бразилия ще бъде Чавдар Николов, в Грузия – Пламен Бончев, в Швеция – Светлан Стоев, в Аржентина – Максим Гайтанджиев, а в Полша – Василий Такев.

"Тези държави са важни както във външнополитическо отношение, така и като икономически и културни партньори на България. Постигането на конкретни резултати, особено в търговско-икономическата и в инвестиционната сфера ще бъдат приоритет за новоназначените посланици", посочват от външното министерство.

Това е поредната серия посланици, която предлага правителството на президента Росен Плевнелиев. Той трябва да издаде указ за назначаването им, като предложенията са предварително съгласувани с него.

Първата група от 24 нови посланици бе обявена дни след встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?