Бойко Ноев: Президентът е първият, който дължи отговор за охраната на Местан

"Не се ли крие зад фасадата на НСО злоупотреба с власт, решаване на политически задачи, осигуряване на незаслужени привилегии?"

Бойко Ноев: Президентът е първият, който дължи отговор за охраната на Местан

Президентът Росен Плевнелиев е първият, който дължи отговор на обществото за охраната на Лютви Местан, заяви бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

"Според мен, Местан може да е всичко друго, но не онзи лъжец, за който го представят от няколко дни. Това е интелигентен политик, който знае цената на публичната лъжа. Най-напред той посочи президента Плевнелиев, от когото е поискал закрила в точно определен час. Президентът е на върха на пирамидата на службата НСО и нищо важно в нея не може да се случи без негово знание. Помните, когато се обсъждаше законът за НСО, горещата страст, с която Плевнелиев защитаваше искането си НСО да бъде именно президентска служба. Ето дойде моментът на отговорността, която законът му налага", коментира Ноев пред агенция ”Фокус”.

”Отговорността е изцяло при него, както за личното му решение да не реагира незабавно на молбата на Местан за гарантиране на сигурността му, така и като висш ръководител на НСО”, посочи Ноев.

Той припомни, че според изказване на началника на НСО решението за охраната на Доган и Местан е политическо, докато според официалния отговор на службата за свалената охрана на Местан решенията се взимат от специална комисия. ”Нека началникът на НСО да отговори кога е комисия, кога е политическо решението”, посочи Ноев.

Той припомни за критиките при приемането на Закона за НСО в парламента, че службата остава безконтролна, които бяха отхвърлени от управляващите. ”Ето, дойде моментът въпросните народни представители да оправдаят общественото доверие и да разнищят докрай случая с охраната на Местан, който е важен ключ към истината за случилото се”, посочи Ноев. Според него случаят с охраната на Местан трябва да бъде проверен или от комисията за контрола на службите или да бъде създадена специална комисия за това.

”Тази парламентарна комисия трябва да изиска всички материали, свързани с решенията около охраната от НСО на Местан, от момента на нейното учредяване, преди години и до настоящия момент, в т.ч. докладите, с които се мотивира учредяването на охраната, степента на охраняемост, причините тази охрана да се държи толкова години, причините и моментът на нейното сваляне и т.н. и т.н.... Ако въобще има документи, разбира се”, каза Ноев.

”Ако е вярно, че даден политик е охраняван заради конкретна заплаха, веднага възниква въпросът: щом срещу Местан, Доган и други български политици е имало конкретни заплахи, къде са били другите органи и служби, които толкова години не са премахнали тази заплахи, или, още по-лошо- са се примирявали с тях. И тук неизбежно ще се възобнови дебатът- всъщност зад фасадата на НСО не се ли крият други тъмни неща, злоупотреба с власт, решаване на политически задачи, осигуряване на незаслужени привилегии на определени хора от властта”, заяви Ноев.

По думите му досега Плевнелиев като ръководител на тези структури избягваше този дебат. ”И не само той, разбира се. Вносителите на закона а НСО и неговите страстни защитници в парламента направиха всичко възможно законът за мине на тъмно, в дванадесетия част буквално посред тъмна нощ. Пороците на тези практики, останали от тоталитарното минало, пороците на закона за НСО обаче непрекъснато ще произвеждат обществени скандали... Именно заради това, промяната във философията на НСО е неизбежна, рано или късно”, коментира той.

Законът за НСО даде широки правомощия на службата, в които много експерти и политици видяха опасност от нейната безконтролност. Въпреки призивите към държавния глава да наложи вето на закона, той го защити и не използва правото си да го върне за ново обсъждане. 

Ноев коментира още, че ДПС е важен фактор на българската политическа сцена и българското общество е в правото си да иска пълната истина за случилото се и за това, което продължава да се случва около сваления формален лидер Местан.

”Внезапното демонизиране на Местан, който до онзи ден бе на върха на славата, тачен от политически лидери и ласкан от медиите показва, че в цялата работа има нещо гнило, недоизказано... Особено тревожно, според мен е противоречието между думите на Местан от една страна и поведението на официалните власти от друга за причините, поради които той е потърсил защита от турската държава. Това е ключов момент, защото мотивите именно за този негов погрешен ход, дали е бил принуден да го направи, или го е направил подсъзнателно- вероятно са ключът към основния въпрос- е ли Местан проводник на интересите на Турция в България? А това е основната причина, посочена от реалното ръководство на ДПС за неговото сваляне от председателския пост”, каза Ноев.

Той припомни как преди няколко седмици премиерът Борисов нарече службите ”банда некадърници" при публичния им опит да се справят с подозрителна ситуация със сигурността на летище София. ”Това е не само сериозно обвинение, но и признание от най-високо ниво за състоянието на съответните държавни органи и то на фона на това, което става в региона и в други европейски страни”, коментира Ноев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?