Болница "Токуда" и "Сити Клиник" се сливат под шапката на "Аджъбадем"

Болница "Токуда" и "Сити Клиник" се сливат под шапката на "Аджъбадем"

Турската верига от болници "Аджъбадем" е подписала споразумение за придобиването на българската болница "Токуда", която ще бъде слята с лечебните заведения на "Сити Клиник", създавайки по този начин най-голямата здравна структура в страната, съобщиха от компанията в четвъртък.

Новата здравна група ще функционира под името  "Аджъбадем Сити Клиник” и ще управлява четири лечебни заведения, с близо 750 болнични легла, и четири медицински центъра.

Сделката е подписана от "Аджъбадем” (Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.), заедно с дъщерното ѝ дружество в Македония - болницата “Аджъбадем Систина” (Acibadem Sistina), и, освен че придобива 100 процента от "Токуда груп", взема и част от капитала на "Сити Клиник“. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в ново дружество, в което 76.5% ще се на “Аджъбадем”, а останалите 23.5% - на акционери от “Сити Клиник”. Цената на двойната сделка не се съобщава.

Краят на преговорите за продажбата на болницата идва дни, след като председателят на Българския червен кръст Христо Григоров обяви, че организацията заедно с таен български инвеститор влиза в надпреварата за здравното заведение.

"Аджъбадем" преговаря с "Токуда" повече от месец и турският интерес е обясним предвид солидните инвестиции в онкоапаратура, направени през последните години у нас, които ще намалят потока от български пациенти към Турция.

Югоизточната ни съседка стана основна дестинация за лечението на българи в последните години заради високото качество на болничната помощ и много по-достъпните цени спрямо Западна Европа. С навлизането на предлаганите от Турция технологии и у нас “Аджъбадем“ влиза в директна конкуренция с българските болници за българските пациенти. Сега в офисите на турския холдинг у нас средногодишно минават около 2000 души, основно с онкологични заболявания.

"Сделката е в съответствие със стратегията на "Аджъбадем“, която се фокусира върху развиващите се ключови пазари в Централна и Източна Европа и балканския регион. Осъзнавайки нуждата от качествено и високотехнологично здравно обслужване, за "Аджъбадем“ сделката е наистина значима. Световно познатата марка "Аджъбадем“ има добре развити клинични процеси, прецизно управление и оперативен подход. Забележително е, че с обединението на четирите болници, България ще се превърне във водеща страна в региона, в която се предлага най-висок клас здравна грижа“, коментира в съобщението Мехмет Али Айдънлар, изпълнителен директор на "Аджъбадем“.

 "Д-р Токуда е изключително горд от факта, че болница "Токуда“ има сериозен принос в развитието на българското здравеопазване, още с откриването си преди 10 години. Успехът на "Аджъбадем“ и утвърдената репутация на групата ще гарантират на лечебното заведение водеща роля в осигуряването на най-високите международни стандарти в грижата за пациентите“, посочва Артър Стърн, представител на "Токушикай Медикъл Гръп".

Илиан Григоров, изпълнителен директор на "Сити Клиник," коментира, че "сделката е високо признание за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и здравните специалисти от "Сити Клиник“, които работят отдадено в интерес на пациентите".

"Токуда Груп“ разполага с 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 година като първата частна болница, сто процентова собственост на японски инвеститор. Общата площ на болничната база е 52 000 кв. м., като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

"Сити Клиник“ е създадена през 2010 година, която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. Групата се състои от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI). След откриването на новия онкологичен център "Сити Клиник“ се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на "Сити Клиник“ е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България.

След сделката в България здравната верига "Аджъбадем“ ще разполага с близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави.

Очаква се сделката да се финализира до три месеца след необходимите одобрения и изпълнението на договорените условия.

Финансовият и данъчен консултант на "Аджъбадем“ по сделката е компанията "Делойт" (Deloitte), а юридическото обслужване се предоставя от адвокатската кантора "Есин енд Партнърс" (Esin and Partners, член на "Бейкър и маккензи Интернешънъл" (Baker & McKenzie International), със седалище в Швейцария, както и българската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV). "Ърнст и Янг" (Ernst & Young) е финансов и данъчен консултант на "Токуда груп“ и неговите акционери.  "Дентънс" и (Dentons) и DGKV са били юридически съветници на "Сити Клиник Груп“ и неговите акционери.

Групата "Аджъбадем" е създадена през 1991 г., а през 2012 т. става част от глобалната здравна верига – "Интернешънъл Хелткеър Холдинг" (IHH), която ръководи интегрирани здравни дейности и свързаните с тях услуги и е с водещи пазарни позиции в Сингапур, Малайзия и Турция. IHH оперира и инвестира в Китайската народна република (без Хонконг, Макао и Тайван), Индия, Виетнам, Македония (чрез "Аджъбадем“), Бруней и Обединените арабски емирства. Акции на IHH се търгуват на борсата в Малайзия и Сингапур. Компанията е второто по големина в света публично здравно дружество по пазарна капитализация.

Още по темата
Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?