Болници се стягат на новата Covid-вълна. Основен проблем пак ще е персоналът

Болници се стягат на новата Covid-вълна. Основен проблем пак ще е персоналът

Болници, спешна помощ, здравни инспекции и другите звена в здравната система се стягат за посрещането на нова вълна на коронавирусната епидемия. И през тази есен основен проблем ще бъде кадровото обезпечаване на системата, става ясно от започналите заседания на областните кризисни щабове. Те бяха свикани по разпореждане на здравния министър Стойчо Кацаров, за да се запознаят с новия план за справяне с Covid-19 и да се подготвят за действие според епидемичната обстановка по места.

Болниците ще имат проблеми с персонала за Covid отделенията, предупреди във вторник на заседанието на областния кризисен щаб във Велико Търново д-р Иван Иванов, управител на болницата в Горна Оряховица, която е сред големите общински болници в страната.

"Всички други клинични пътеки си вървят, както и тежкоболни с инсулти. Далеч по-трудно е сега да се извади персоналът от други отделения, за да покрие тази структура, която ще лекува пациентите с Covid, отколкото преди", коментира той, цитиран от БНР.

При предходните вълни болниците бяха принудени да преобразуват други свои отделения в такива за лечение на Covid, но за целта плановият прием беше спиран.

На заседанието на областния щаб на Софийска област въпросът с кадровото обезпечаване също бе сред основните теми. Включването на лечебните заведения в посрещането на вълната в областта ще става поетапно. Болниците в Ботевград, Самоков и бившата окръжна болница "Св. Анна" ще се включат на първи етап. На втори етап ще се включат всички без специализираните лечебни заведение, а на третия, всички лечебни заведения на територията на областта. Изразени бяха опасения относно транспортирането на Covid болни от Спешна помощ през първия етап, поради малкото налични екипи на територията на областта.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) е изразил тревога заради малката численост на екипите и е предложил да се поиска актуализация на бюджета за да има допълнителни парични средства за персонала, който ще полага извънреден труд.

Директори на болници са заявили, че трябва да се помисли за осигуряване на допълнителни средства за персонала, който ще работи с Covid болни.

Лечебните заведения в Благоевградско са в готовност за евентуална нова вълна, все още обаче липсват достатъчно специалисти, обяви преди ден директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов след среща на Областния кризисен щаб. Докладите на директорите на болници в Благоевградско показват, че най-голяма е нуждата от лекари, медицински сестри и санитари. През последната година част от тези специалисти са напуснали или са се пенсионирали, което прави нуждата от специалисти "крещяща", коментира директорът на РЗИ - Благоевград. Усеща се и умора сред лекари, медицински сестри и санитари, каза още д-р Калоянов.

Областният оперативен щаб в Пловдив обяви готовност да организира увеличаване на леглата за болни от Covid-19, ако се стигне до заболеваемостта до 100 на 100 хиляди души. В момента се отчитат 13 на 100 хиляди. Половината болници в Пловдивска област в момента са със закрити Covid отделения. Легловата база на този етап се поддържа на минимални нива, заяви директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева. Тя уточни, че от 290 легла за Covid-19 са заети 50. По-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?