Болшой енергиен театър

Болшой енергиен театър

Когато миналата седмица "Атомстройекспорт“ обяви иска си за 1 млрд. евро към НЕК заради отказа на България от проекта за АЕЦ "Белене“, премиерът Борисов го нарече "вероломна изненада“, вицепремиерът Дянков се закани да "напляска руснаците", а тези, които имат някаква представа от темата, се позабавляваха като с виц за Щирлиц.

Сюжетът предяви обаче по-големи претенции. В специално изявление, дадено пред Валерия Велева с оповестен час 18.30 миналия четвъртък, Борисов обясни иска като реакция на решението му да прати подписаната от тройната коалиция сделка за "Белене“ на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която щяла да установи много нарушения. На другия ден ОЛАФ заяви официално, че "проверка на ядрения проект е извън делегираните ѝ права" и тезата на премиера загина безславно.

В цитираното изявление Борисов се опитва да каже и важни неща, но никой така и не му обърна внимание. Първото: "Аз съм подписал най-важния договор за "Южен поток“ ( в случая има предвид все още само меморандума, но е прав, че за руснаците това е най-важният договор от големия шлем на Първанов). Само преди две седмици подписахме всички клаузи. Ние сме изпълнили стриктно ангажиментите си по "Южен поток“. ЗА МЕН ТОЙ Е ПРИКЛЮЧИЛ И ЩЕ СЕ СТРОИ. Ние сме приятели от векове и ще си останем такива“.

И второто: "От ЕС не бяха доволни за това, но въпреки реакцията на Брюксел, аз подписах за "Южен поток“. Какво искат повече в Москва?“.

Това, което искат в Москва, е да помогнат. Като приятели. Така че хем строителството на газопровода в страна членка на ЕС да започне в нарушение на европейските антимонополни правила, хем София да изкопчи някакво опрощение от Брюксел заради положението си на вероломно нападната.

Задачата не е лесна, но и изпълнителите ѝ не се дават. "Те прекрасно знаят, че  Седми реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там ( в АЕЦ "Козлодуй“). Заявили сме писмено пред руската компания, че ще си платим оборудването за  Седми реактор, но за Осми трябва да изпратим документи кога искаме да го правим“, както  и "Договорката ни е да си платим това, което сме поръчали, и след това да правим с тях седми реактор на АЕЦ "Козлодуй“, са изявления на Борисов от последните дни, разбиващи на практика легендата за "отказа“ от ядрената сделка.

Но искът на "Атомстройекспорт“ съмнително съвпада с изчислената по-ниска цена на проекта за "Белене“, ако бъде осъществен в Козлодуй. И никак не изглежда сигурно, че няма да си платим и този 1 млрд. лв. евро като обезщетение за преместването. Освен ако не договорим нещо друго. Според сайта nuclear.ru руската страна вече била потвърдила готовността си да пренасочи оборудването за "Белене" в "Козлодуй" и дори да го остави за съхранение при себе си като условието е българската страна "да сключи договор и да плати консервацията на оборудването за период от 2-3 години“.

Ако има нещо вярно в това, наемането на американската "Уестингхаус" да анализира възможностите за използване на произведеното за АЕЦ "Белене" в "Козлодуй“ може да се окаже безсмислено упражнение за сметка на данъкоплатците - по обещание към други приятели, с които обаче не сме такива от векове. Като нещо подобно nuclear.ru определя и възложената на компанията оценка на възможността за монтиране на хибриден реактор в централата в Козлодуй.

Както изглежда, на ядрената псевдодрама основно се разчита да послужи за катализатор на "Южен поток“. За изграждането на газопровода следващите месеци са решаващи заради влизането в сила от догодина на нови правила за либерализиране на енергийния пазар в ЕС. Ако подпише договора при тяхното действие, България ще е задължена да осигури достъп до тръбата и на други доставчици освен "Газпром“, а това е удар право в сърцето на руския освен енергиен и геополитически проект.

И от Москва във вторник долетя още по-сензационна заплаха, според която искът на "Атомстройекспорт“ срещу НЕК заради "отказа“ от атомната сделка може да я доведе до фалит. "Ако НЕК загуби делото и не е в състояние да изплати дълга си, руската държавна корпорация "Росатом" ( майка на "Атомстройекспорт“) е готова да предприеме погасяването му срещу прехвърляне на активите на НЕК“, казал неназован източник пред агенция РИА Новости.

Ако и сега Брюксел не се трогне, не е човек, нито прословутият европейски хуманизъм е хуманизъм

"Южен поток“, такъв какъвто го искат от Кремъл, е залогът и за обещаното поевтиняване на газа за България . В средата на август Русия обеща по-евтин и на Беларус в замяна на пълен контрол над газопреносната ѝ мрежа. А преди седмица отправи подобна оферта и към Молдова, в случай че се откаже от енергийното си сътрудничество с ЕС.

Какво иска Москва от България ли?

И изведнъж цялата дандания се оказа спор между неидентифицирани частни компании. "Моля само да не се поставят Русия и България като спорещи страни. Имаме частни компании, които спорят. Това, че частна компания си позволява да прави едно, второ или друго, по никакъв начин не означава Русия и България. Ако искате да ви отговарям на този въпрос, го формулирайте правилно" - е последният засега коментар на българския премиер по въпроса.

Бива си ги наистина в Болшой енергиен театър.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?