Борец сменя дискохвъргача пред Националния стадион в София

Скулптура на борец ще смени изчезналия дискохвъргач пред Националния стадион "Васил Левски" в София. Това ще гласува в четвъртък Столичният общински съвет.

 

Предложението е на Федерацията по борба по повод 80-години от основаването ѝ, които ще бъдат отбелязани тържествено през пролетта на 2012 г.

 

Новата композиция ще бъде излята от бронз, както и останалите. Неин автор е скулпторът Владимир Николов. Направата ѝ ще струва 15 000 лв., като средствата ще бъдат събрани от спонсори.

 

Ансамбълът от осем фигури над Перловската река пред Националния стадион "Васил Левски" е поставен в края на 50-те години на миналия век като свидетелство за успехите на родния спорт.

 

Четирима автори изработват по две фигури. Представени са спортовете – футбол, лека атлетика, бокс, плуване, баскетбол и художествена гимнастика. Леката атлетика е застъпена в три от композициите – изчезналият "Дискогвъргач", "Бегач с щафета" и "Фигура с факел".

 

Най-успешният български спорт за всички времена, донесъл най-много отличия от олимпийски, световни и европейски първенства, не е бил увековечен във "великолепната осморка".

 

За модели на някои от фигурите са били използвани известни български спортисти от 50-те години на миналия век.

 

"Футболистът" и "Фигура с факел" са направени от младия тогава днес проф. Димитър Даскалов. По негови думи за фигурата с факел е позирал лекоатлетът Симеон Цаневски от село Ресен, Великотърновско. "Футболистът", в който мнозина припознават Гунди, всъщност е юношата на столичния клуб "Спартак" Борис Силянов, казва проф.Даскалов.

 

Скулпторът Величко Минеков е автор на фигурите "Боксьорът" и най-вероятно на претопения вече "Дискохвъргач". Петър Станков е позирал за фигурата на боксьора. Станков става шампион при мъжете още на 14 г., по-късно става втори в Европа, спечелил е десетки титли у нас и на Балканите в категория "муха" до тежка, два пъти триумфира и с купа "Странджа".

 

"Женската фигура с купа" и "Бегач с щафета" са направени от Младен Миладинов. За женската фигура с купа му е позирала плувкинята Диана Вътева, родена на 27 април 1933 г. в Плевен. Като състезателка на столичния "Спартак" Вътева печели 27 медала. "Бегачът с щафетата", който поразително напомня на чешкия бегач на дълги разстояния Емил Затопек, е всъщност деветкратният републикански шампион по десетобой Стоян Славков.

 

Величка Белиева е автор на "Баскетболистката" и "Женска фигура с обръч".

Още от