Борисов анонсира доставката на 300 000 дози нискомолекулярен хепарин

Борисов анонсира доставката на 300 000 дози нискомолекулярен хепарин

Днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на Covid-19 и при жени с проблемна бременност и от около месец е почти невъзможно да бъде открит в аптеките. Новината анонсира лично премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда: "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно". Борисов разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус, съобщиха от правителствената пресслужба.

На заседанието здравният министър Костадин Ангелов предложи да бъде създаден Координационен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден", заяви Борисов.

Премиерът коментира, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация. "Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?