До края на седмицата ще има фризери за ваксината на "Пфайзер" и имунизационен план

Кабинетът прие общ план за готовност при пандемия

До края на седмицата ще има фризери за ваксината на "Пфайзер" и имунизационен план

До края на седмицата у нас ще има фризери за съхранение на ваксината на "Пфайзер" и план за ваксиниране на населението срещу Covid-19, който ще бъде одобрен на следващото заседание на Министерския съвет. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда, когато правителството прие Националния план на България за готовност при пандемия. Планът за готовност при пандемия бе актуализиран по решение на Народното събрание и целта му а да даде само обща рамка за реакция, а подробни планове ще бъдат създавани за всеки конкретен вирус.

План за ваксиниране срещу Covid-19 и фризери до края на седмицата

Здравният министър съобщи, че до четвъртък ще бъде изготвен и Национален план за ваксиниране срещу Covid-19, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет. Както вече стана известно първата ваксина, която ще пристигне у нас е тази на "Пфайзер" и се очаква около Нова година, а ваксинирането с нея да започне седмица след това. На първо време фризери за съхранението ѝ при минус 80 градуса ще има на две места в София – в държавното предприятие "Бул био" и в столичната РЗИ. Фризер ще има и в здравната инспекция в Бургас. По думите на Ангелов те ще са достатъчни, за да се осигури логистиката по посрещането и прилагането на първите дози от ваксината. Същевременно ще продължи работата по оборудване на останалите РЗИ в страната.

ВМА също ще има условия за съхранение на ваксината, обясни шефът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски. Според него в края на седмицата ВМА ще има три хладилника с голям обем за съхранение.

На първо време ваксината на "Пфайзер" ще е само за рисковите групи. На този етап джипитата няма да се включват в процеса по ваксиниране, а това ще стане когато започне масовата ваксинация на населението. Кога ще започне масовото ваксиниране засега не е ясно.

На днешното правителствено заседание е избран и председател на Координационния съвет за ваксинирането – проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.

Всеки български гражданин ще има достъп до ваксина и тя ще е безплатна и доброволна, каза Ангелов. Ще бъде проведена информационна кампания, за да могат хората да се ориентират.

"Ангажимент на координационния съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае, да бъде ваксиниран срещу Covid-19 и той ще получи ваксина такава, каквато пожелае", каза Ангелов.

Общ план срещу пандемия

Правителството прие в сряда и Националния план на България за готовност при пандемия.

Документът е актуализиран по решение на Народното събрание и има програмен характер. Той ще бъде основа за изготвянето на отделни пандемични планове за конкретно заболяване. Такъв план вече има за справяне с грипа и Covid-19.

Такива планове ще бъдат разработени и ако нашето общество се изправи пред друга пандемия в бъдеще, каза Ангелов.

Основните цели на Националния план за готовност за пандемия са: ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

"Това е генеричен план, който касае всички възможни пандемии. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?